DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU Crna Gora otvara plaže, u Sloveniji počinje nastava

RegionVesti

13.5.2020 10:55 Autor: Ljiljana Begović 0

DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU Crna Gora otvara plaže, u Sloveniji počinje nastava DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU Crna Gora otvara plaže, u Sloveniji počinje nastava
U Crnoj Gori je, u skladu sa povoljnim razvojem epidemiološke situacije, data saglasnost da od 15. maja bude ukinuta privremena mera zabrana kretanja i... DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU Crna Gora otvara plaže, u Sloveniji počinje nastava

U Crnoj Gori je, u skladu sa povoljnim razvojem epidemiološke situacije, data saglasnost da od 15. maja bude ukinuta privremena mera zabrana kretanja i da se pristupi postupnoj normalizaciji saobraćaja unutar te zemlje. Otvaraju se ugostiteljski objekti, tržni centri i kupališta. U Crnoj Gori su do sada obolele 324 osobe, oporavilo se 298 pacijenata, umrlo je devet.

Slovenija se polako vraća u normalne tokove kako se epidemija korona virusa gasi u toj zemlji. Premijer Janez Janša najavio je kraj obavezne dezinfekcije zgrada, a od 18. maja deca se vraćaju u škole. Očekuje se da će i đaci završnih godina započeti pripreme za maturu, a 25. maja devetogodišnjaci će se vratiti u školu, za koje će do kraja nedelje pripremiti preporuke, prenosi „Delo“. U Sloveniji je do sada obolela 1.461 osoba, preminule su 102 osobe, izlečenih je 259.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da se izlazak iz izolacije odvija u tri faze. Prvo će se testirati određene grupe građana i zaposlenih, pre svega osoblje u vrtićima, kako bi što pre predškolske ustanove počele da rade.“ Najvažnije je da se život postepeno vrati u normalu, a da se građani pridržavaju preporučenih mera zaštite“, rekao je ministar zdravlja Venko Filipče, prenosi „Nova Makedonija“. Ukupan broj pacijenata koji su oboleli od korona virusa u Severnoj Makedoniji je 1.674, od toga 1.205 oporavljenih pacijenata, 92 je umrlo.

U Hrvatskoj je potvrđeno 11 novozaraženih korona virusom, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite, a u KBC Split, gde je zamenjen identitet dve pacijentkinje od kojih je jedna umrla, poslata je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, piše index.hr. Dosad je u Hrvatskoj od korona virusa zaraženo 2.207 osoba, umrla 91, ukupno je oporavljeno 1.808 bolesnika.

U BiH na sednici Vlade, kriznog štaba i kantonalnih epidemiologa, trebalo bi da se donese odluka o otvaranju vrtića i škola, kao i novim fazama popuštanja mera.  “Mi smo dobili naredbu za zatvaranje svih obrazovnih institucija od Federalnog štaba civilne zaštite, a sada su doneli zaključak kojim su nas zadužili da mi odlučimo o otvaranju“, kaže resorni ministar obrazovanja Rašid  Hadžović i dodaje da je iznenađen tim potezom,prenosi Klix.ba. U BiH je do sada od korona virusa obolelo 2.158 osoba, oporavilo se 1.168, umrlo je 117 pacijenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...