vrednost kredita 82 miliona evra

EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori

BiznisRegion

19.6.2023 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 miliona evra za Elektroprivredu (EPCG) i... EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 miliona evra za Elektroprivredu (EPCG) i preduzeće Green Gvozd, posebnim namenskim vozilom, koje će u potpunosti preuzeti EPCG, piše Mina.

„Investicija će pomoći EPCG-u da finansira kupovinu, izgradnju i rad nove kopnene vetroelektrane snage 55 megavati (MW) u okolini sela Gvozd u Opštini Nikšić, čime će se ubrzati EPCG-ov plan dekarbonizacije i energetska tranzicija Crne Gore. EPCG je crnogorsko državno preduzeće koje je aktivno u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju električnom energijom”, navodi se u saopštenju.

Kada bude završena, vetroelektrana Gvozd će godišnje proizvoditi količinu obnovljive energije koja je ekvivalentna energiji za 25.000 domaćinstava i očekuje se da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida (CO2) za makar 104.000 tona godišnje, što je ekvivalentno emisiji približno 62.000 automobila.

„Vetroelektrana Gvozd predstavlja ključnu tačku, prekretnicu za EPCG, jer je ona njeno prvo veliko proizvodno postrojenje nakon više od 40 godina, kao i prva vetroelektrana”, dodali su iz EBRD-a.

Biće to druga vetroelektrana koju je finansirao EBRD u Crnoj Gori, nakon Krnova snage 72 MW, koji je bio prvi veći proizvodni objekat za električnu energiju u Crnoj Gori od 80-ih godina.

Foto: Freepik.com

„Izgradnja novih kapaciteta za obnovljivu energiju u Crnoj Gori od suštinskog je značaja za planove zemlje da zatvori kapacitete koji koriste ugalj, a koji su ključni faktor koji doprinosi emisiji gasova i zagađujućih materija, ali trenutno i izvor skoro polovine domaće proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Nova vetroelektrana će pomoći u smanjenju intenziteta ugljenika u energetskom sektoru Crne Gore i daljoj tranziciji na zelenu ekonomiju”, navodi se u saopštenju.

Uz obezbeđivanje finansiranja, EBRD, takođe, pomaže Crnoj Gori u razvoju njenog prvog zakona o obnovljivim izvorima energije i regulatornih reformi u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u obnovljivu energiju, kao i u pokretanju prve aukcije obnovljive energije u zemlji.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, kazao je da su ponosni što podržavaju EPCG u razvoju tog važnog projekta.

„To je ključno za pokretanje dekarbonizacije energetskog sektora u Crnoj Gori i podržaće ne samo ambicije EPCG-a u vezi sa dekarbonizacijom, već će značajno doprineti energetskoj bezbednosti Crne Gore i zelenoj tranziciji”, naveo je Zakaria.

Uključujući taj projekat, EBRD je do danas uložila više od 811 miliona evra u 83 projekta u Crnoj Gori. Primarno se u Crnoj Gori fokusira na jačanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju i podršku daljem povezivanju i regionalnoj integraciji.

  • ELLA

    19.6.2023 #1 Author

    Veliki projekat koji će svima koristiti

    Odgovori

  • Goga13

    27.6.2023 #2 Author

    Ovaj projekat će svima biti od koristi.

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #3 Author

    Ovaj projekat će svima biti od koristi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...