Projekat vredan osam milijardi evra

Elinikon u Grčkoj jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi

EURegionU fokusu

15.7.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Elinikon u Grčkoj jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi Elinikon u Grčkoj jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi
Nova gradska celina Elinikon u Grčkoj nastavlja da privlači ogromnu pažnju javnosti kao jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi. Masterplan, koji je... Elinikon u Grčkoj jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi

Nova gradska celina Elinikon u Grčkoj nastavlja da privlači ogromnu pažnju javnosti kao jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi.

Masterplan, koji je svoje korene postavio na principima „15-minutnog grada“, vredan je, kako piše Gradnja.rs, osam milijardi evra, a čitav razvoj na lokaciji kod Atine predvodi Lamda development, poznata grčka kompanija za razvoj nekretnina.

Planirana transformacija će, kako navodi ovaj portal, oživeti zastarelo područje Međunarodnog aerodroma u Atini, koji je bio u funkciji u periodu od 1938. godine do 2001. godine, pre nego što je Marina razvijena kao domaćin Jedriličarskog centra za Letnje olimpijske igre u grčkoj prestonici 2004. godine.

U novom pametnom gradu nalaziće se stambeni i kancelarijski prostori, trgovački objekti, ali i raznovrsni kulturni prostori, zone za zabavu, rekreaciju, a sve zajedno biće organizovano oko ogromnog parkovskog prostora površine od dva miliona kvadratnih metara.

Na ovom master projektu rade mnogobrojni čuveni arhitektonski studiji poput Foster + Partners, Kengo Kuma and Associates, Bjarke Ingels Group (BIG), Aedas, SAOTA, Oppenheim Architecture i Sasaki, zajedno sa grčkim firmama poput 314 Architecture Studio i Bobotis+Bobotis Architects.

Prvi deo Elinikona – llinikon Experience Park – završen je za samo šest meseci. Reč je o prostoru od 75.000 kvadratnih metara u kom se nalaze tri istorijska, zaštićena hangara bivšeg aerodroma. U novom parku zasađeno je više od 900 stabala i 80.000 regionalnih biljaka.

Planirano je da se ovaj parkovski prostor vremenom proširi, te će postati najveći priobalni park u Evropi, pokrivajući 2.000.000 kvadratnih metara, sa više od 31.000 stabala i 86 različitih vrsta i preko jedan milion biljaka mediteranskih sorti.

Tokom ove godine trebalo bi da bude otvoren i objekat AMEA koji se prostire na 11.500 kvadratnih metara, a koji će pružiti prijatan prostor za četiri udruženja osoba sa invaliditetom, u četiri odvojene, a međusobno povezane zgrade.

Za 2026. godinu planiran je završetak radova na izgradnji nebodera Riviera Tower, koji je projektovao poznati arhitektonski studio Foster + Partners. Kula je svojim dizajnom usmerena na održivost i klimatsku osvešćenost u budućnosti.

Elinikon će imati i bogatu šoping ponudu. Pored Riviera Galleria, jedinstvene destinacije za premijum brendove i ekskluzivne restorane, biće izgrađen i The Ellinikon Mall, najveći tržni centar u Grčkoj, koji je zamišljen kao hibridni model „šoping centra budućnosti“

Elinikon obuhvata i stambeno naselje Mala Atina, koje se sastoji od pet stambenih kompleksa, a sadržaće i Kulturnu rutu koja će povezati 14 spomenika od velikog istorijskog značaja.

Novo atinsko naselje biće promreženo sa 50 kilometara pešačkih i biciklističkih staza, i imaće plažu dugu jedan kilometar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.