Od temelja do krova za 35 dana

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

InvesticijeNekretnineSrbija

9.5.2024 10:33 Autor: Milica Vojtek 15

Koliko košta izgradnja montažne kuće? Koliko košta izgradnja montažne kuće?
Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost –... Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

S obzirom na to da živimo u vremenu u kome je brzina imerativ, mnogi kupci nekretnina odustaju od tradicionalne gradnje i odlučuju se da svoj stambeni prostor dobiju za nešto više od mesec dana, koliko traje izgradnja montažne kuće.

Prodavci ovih nekretnina kupcima nude dve opcije – da kuću kupe u „sivoj gradnji“ ili da se odluče za princip „ključ u ruke“. U skladu sa tim menja se i cena.

Siva gradnja podrazumeva osnovnu konstrukciju i ne uključuje postavljanje električnih instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, niti postavljanje sanitarija. Ključ u ruke znači kompletno završenu kuću, a cena se određuje u odnosu na to da li želite izgradnju temelja ili ne.

Adrijana Jećimović iz kompanije Monter iz Ivanjice rekla nam je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu da sve veći broj kupaca ovu vrstu nekretnina bira za osnovni stambeni prostor.

„Sama gradnja teče izuzetno brzo, pa je za kuću od 100 kvadrata potrebno pet dana za samu montažu. Nama kuća iz proizvodnje izlazi za osam sati, te ako radimo ‘ključ u ruke’, vlasnici mogu da se usele za 35 dana, a ako se radi ‘siva faza’ naš rok završetka radova je pet dana“, kaže Jećimović za Biznis.rs.

Foto: Freepik / senivpetro

Ona navodi da najveće interesovanje vlada za nekretnine površine između 50 i 120 kvadrata, i dodaje da je vek trajanja ovih kuća 100 godina, kao i da se prave od ekoloških materijala.

Cena naših kuća je 310 evra po kvadratu sive faze. Ukoliko radimo ključ u ruke to je naknadni dogovor i zavisi od zahteva kupaca“, kaže naša sagovornica.

Cene na tržištu kreću se od 300 do 1.200 evra za luksuznije varijante ovih nekretnina.

Zajedničko za svaki tip montažne kuće jeste da se njeni temelji izvode na licu mesta, baš kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi izvode se prema projektu u fabričkim uslovima, kako bi se nakon transporta na lokaciju sastavljali u celinu od strane izvođača radova.

Među prednostima montažnih kuća, pored navedenih, često se pominje i energetska efikasnost, odnosno brzo zagrevanje i hlađenje kuće. Ako se vlasnici odluče i za takozvanu „zelenu energiju“, cena ugradnje solarnih panela u proseku se kreće između 1.000 i 1.200 evra po kilovatu instalisane snage, što znači da je za solarni sistem od šest kilovata potrebno izdvojiti najmanje 6.000 evra.

Takođe, ističe se i manja šansa da dođe do nepredviđenih troškova, što je čest slučaj kada se kuće zidaju.

Međutim, ovaj tip gradnje ima i određene mane na koje treba skrenuti pažnju. Tu su pre svega plaćanje u celini, te se za one koji planiraju radove u fazama preporučuju zidane kuće. Kao nedostatak se navodi i nemogućnost nadogradnje.

Kada je u pitanju administracija koju treba pripremiti za izgradnju montažne kuće, ona se ne razlikuje od one za gradnju klasičnih objekata, što znači da je potrebno obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i sva druga dokumenta.

Šta su zapravo montažne kuće?

Montažna kuća je svaka kuća čiji se elementi izrađuju u fabrici i u kontrolisanim uslovima, a zatim se donose na lokaciju na kojoj se kuća gradi, gde se montiraju u celinu. Montažnim kućama možemo nazvati objekte koji koriste “suvi” tip konstrukcije, a kao primarni materijal koriste drvo.

 • Inquiete

  9.5.2024 #1 Author

  Ko može da priušti za njega je ovo odlična opcija. Bolje je imati svoj krov nad glavom nego živeti npr kao podstanar jer su stanovi sada preskupi.

  Odgovori

 • MIKIMILE

  9.5.2024 #2 Author

  Opet je povoljnija nego stan

  Odgovori

 • SHALIMAR

  9.5.2024 #4 Author

  Koliko god da kosta vasa je…

  Odgovori

 • Marko

  10.5.2024 #5 Author

  Loša stvar sa montažnom kućom je ta da ako želite kuću negde u planini i šumi, ne samo ne možete imati struju, vodu i kanalizaciju, već vam niko neće ni raditi montažu. Sa druge strane prinuđeni ste da montirate kuću gde imate put, struju i kanalizaciju, a tada montažna kuća od samo 60 kvadrata, košta najmanje oko 54.000 evra + troškovi za šporet, frižider, krevete, veš mašinu i opremanje kuhinje i prostora, to je dostupno za jako mali broj ljudi, a banke samo čekaju da se mladi zalete .. to se onda ne isplati osim ako taj neko nema viška para od nasleđa, pa može takvu stvar da sebi priušti.

  Odgovori

  • Grocka

   12.5.2024 #6 Author

   Slazem se +Gradjevinske dozvole, prikljucci za sve… Kosta, mnogo

   Odgovori

 • DOBRILA

  10.5.2024 #7 Author

  Sve je vise montaznih …

  Odgovori

  • JANA

   11.5.2024 #8 Author

   Ako je administracija i priprema dokumentacije ovakva onda se ne isplati nikako, previše komplikovano

   Odgovori

 • GAGA

  12.5.2024 #9 Author

  Skroz pametna investicija uvek

  Odgovori

 • Emilija

  12.5.2024 #10 Author

  Povoljnije nego klasicna izgradnja

  Odgovori

 • DUCA

  12.5.2024 #11 Author

  Ko može da priušti sebi, montažna kuća je pravi izbor.

  Odgovori

 • NATI

  12.5.2024 #12 Author

  Danas se sve vise grade

  Odgovori

 • LEBRON

  12.5.2024 #13 Author

  Samo mora se misliti i na dobro grejanje na preednosti i mane montazne kuce u odnosu na klasicnu.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  14.5.2024 #14 Author

  Nemoguće da je cena 350 evra na osnovu sadašnjih cena građevinskog materijala ,pa za te pare bi svako pravio montažne kuće.

  Odgovori

 • Dux011

  15.5.2024 #15 Author

  Dobra investicija…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...