EPIDEMIJA U REGIONU SE SMIRUJE Ostaju preporuke o poštovanju epidemioloških mera

IzdvajamoRegionVesti

12.5.2020 10:47 Autor: Ljiljana Begović 3

EPIDEMIJA U REGIONU SE SMIRUJE Ostaju preporuke o poštovanju epidemioloških mera EPIDEMIJA U REGIONU SE SMIRUJE Ostaju preporuke o poštovanju epidemioloških mera
Međunarodni vazdušni putnički saobraćaj prema Sloveniji, koji je zaustavljen 17. marta u okviru mera za ograničavanje širenja novog korona virusa, ponovo je dozvoljen. Na... EPIDEMIJA U REGIONU SE SMIRUJE Ostaju preporuke o poštovanju epidemioloških mera

Međunarodni vazdušni putnički saobraćaj prema Sloveniji, koji je zaustavljen 17. marta u okviru mera za ograničavanje širenja novog korona virusa, ponovo je dozvoljen. Na aerodromu „Jože Pučnik Ljubljana“  preduzete su sve mere za sigurno pokretanje putničkog saobraćaja, a većina aviokompanija otkazala je letove do kraja maja, piše Delo. Kao i u autobuskom i železničkom prevozu, putnici će morati da održavaju razdaljinu od 1,5 metara, dezinfekcija ruku biće obavezna pre ulaska u putnički terminal, a takođe će morati da koriste i zaštitne maske. U Sloveniji je do sada obolelo 1.460 osoba, umrla su 102 pacijenta, oporavilo se 256 ljudi.

Lekarska komora u Severnoj Makedoniji, smatra da se broj obolelih od korona virusa i dalje ne smanjuje očekivanom dinamikom i zato apeluju da se građani maksimalno pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja. Na građane se apeluje da bez veće potrebe ne napuštaju svoje domove i ne prave skupove. Pridržavanje mera uveliko će doprineti sprečavanju daljeg širenja virusa, kažu iz Lekarske komore, prenosi Nova Makedonija. Broj obolelih od korona virusa u Severnoj Makedoniji dostigao je 1.664, umrla je 91 osoba, oporavljenih pacijenata do sada je 1.200.

U Hrvatskoj je potvrđeno devet novozaraženih korona virusom, od kojih je sedam sa ostrva Brač, koji je novo žarište. „Radimo i dalje intenzivno na traženju novih kontakata i zaraženih, uzeli smo i briseve nekoliko dece. Nažalost, možemo očekivati još obolelih, ali nadam se da će to biti sve manje i manje i da neće biti bum koji je bio, testiramo široku populaciju kako bi obuhvatili sve kontakte“, rekao je Nađan Šerić, rukovodilac Epidemiološke službe Brač, prenosi Index.hr. Ukupan broj obolelih u Hrvatskoj je 2.196,oporavljeno je 1.784 osoba, umrla su 92 pacijenta.

Prema rečima direktora odeljenja Svetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu Viktora Oslavskog (Victora Olsavszky), praćenjem i rangiranjem u Međunarodnoj zajednici, BiH se nalazi na trećem mestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici, prenosi Klix.ba. Ukupan broj obolelih od korona virusa u BiH je 2.141, umrlo je 113 osoba, oporavilo se 1.114 pacijenata.

U Crnoj Gori već nekoliko dana zaredom nema novoobolelih od korona virusa. Počeo je da radi gradski prevoz uz poštovanje epidemioloških mera. Na ulazu u javni prevoz mora biti dostupno adekvatno sredstvo za dezinfekciju ruku, koja je obavezna i prilikom ulaska i izlaska, pišu Vijesti. Ukupan broj zaraženih ljudi u Crnoj Gori je 324, umrlo je 9 osoba, oporavila su se 294 pacijenta.

  • Marko

    12.5.2020 #1 Author

    Još kad bismo svi i poštovali preporuke i pravila, bilo bi sjajno.

    Odgovori

  • Tatjana

    12.5.2020 #2 Author

    Nadam se da ce se epidemija uskoro zavrsiti svuda

    Odgovori

  • Lelica

    12.5.2020 #3 Author

    I ovo ce uskoro proci.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...