Privreda se oporavila od pandemijskog šoka

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne

BankeBerzaPoslovanjeRegion

7.10.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne
Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB+’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, ističući snažan kumulativni oporavak privrede od pandemijskog šoka,... Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne

Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB+’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, ističući snažan kumulativni oporavak privrede od pandemijskog šoka, pri samom vrhu EU, i smanjeni javni dug. Fitch je poboljšao ocenu dužničkih papira Hrvatske na ‘BBB+’ u julu prošle godine, nakon zaključenja postupka prijema u evrozonu, uz stabilne izglede.

U oktobru prošle godine potvrdili su ocenu i izglede, upozorivši ipak da bi privredni rast u 2023. trebalo da uspori zbog inflacije i posustajanja rasta u evrozoni, prenosi SEEbiz.

U petak su poboljšali izglede iz stabilnih u pozitivne, uz napomenu da se hrvatska privreda snagom kumulativnog oporavka od pandemijskog šoka svrstala na drugo mesto u EU. Realni BDP viši je za 13 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine, a nivo dohotka zaostajao je na kraju prošle godine za prosekom EU za 27 odsto, navode.

Tokom sledeće tri godine hrvatska privreda trebalo bi da raste u proseku za 2,7 procenta godišnje, procenjuju, u poređenju sa očekivanom prosečnom stopom rasta u evrozoni od 1,1 odsto. Glavni pokretač prognoziranog rasta biće domaća potražnja, smatraju, procenivši da će ličnu potrošnju podupreti “stabilan” rast realnog raspoloživog dohotka, dok će se ulaganja osloniti na pojačano povlačenje novca iz fonda NextGenerationEU.

Među rizicima koji bi mogli zakočiti rast izdvajaju inflaciju i usporavanje spoljne tražnje.

Javni dug iskazan udelom u BDP-u spustiće se u ovoj godini na 62,1 odsto, sa 68,8 procenata u 2022. godini, prognoziraju, i biće za 25 procentnih poena manji od najvišeg nivoa u pandemijskoj 2020. Trend smanjenja nastaviće se i u narednim godinama, iako sporijim tempom, za dva do tri procentna poena godišnje, odražavajući sporiji rast nominalnog BDP-a i očekivane primarne viškove u platnom bilansu.

Do 2027. godine spustiće se ispod nivoa od 55 odsto BDP-a, sadašnjeg medijana u grupi zemalja sa rejtingom ‘BBB’. Budžet bi u ovoj godini trebalo da zabeleži manjak od 0,4 odsto BDP-a, znatno manji nego što je Fitch očekivao u aprilu.

“Budžetski rezultati bili su snažni u prvoj polovini 2023. godine budući da je indirektne poreske prihode podstakla visoka inflacija. U drugom delu godine potrošnja će porasti zbog troškova indeksacije penzija i nedavnog usvojenog paketa podrške, te podizanja plata u javnom sektoru.”

U 2024. budžetski prihodi trebalo bi da budu slabiji zbog nižeg nominalnog rasta i promena u oporezivanju ličnog dohotka i smanjenja doprinosa. Potrošnja će, pak, porasti zbog viših plata u javnom sektoru i “socijalne potrošnje” i većih kapitalnih ulaganja, procenjuju.

Ističu i “umereni” rizik dodatnog povećanja potrošnje zbog izbora i prognoziraju povećanje budžetskog manjka u sledećoj godini na 1,6 odsto BDP-a. U 2025. trebalo bi ponovo da se smanji prema 0,8 odsto BDP-a. Naglašavaju da bi mogli podići rejting Hrvatske bude li inflacija slabila i BDP rastao kroz duži vremenski period.

Pozitivno bi ocenili i konsolidaciju budžeta koja bi sačuvala trend pada javnog duga i strukturne reforme ili pozitivne efekte usvajanja evra.

S druge strane, snizili bi rejting bude li privreda rasla slabije nego što se očekuje, “na primer, zbog strukturnog šoka u ključnim sektorima”, “slabije demografije” ili tvrdokorno visoke inflacije, budući da bi to moglo naškoditi njenoj “spoljnoj konkurentnosti”. Lošiju ocenu mogao bi doneti i kontinuirani rast duga opšte države na srednji rok, “na primer, zbog izraženog i dugotrajnog perioda ublažavanja budžetske politike”.

  • BLIZANAC

    7.10.2023 #1 Author

    Mislio sam da će mnogo vise vremena trebati za oporavak privrede.

    Odgovori

  • Limus

    7.10.2023 #3 Author

    Hrvatska se veoma brzo oporavila od pandemije, nakon pada od 8,6% 2020., već sledeće 2021. je porasla za 13,1% i poništila pad iz prethodne godine te izvukla proječan godišnji rast za te dve godine od 2,2%. 2022. je rast bio 6,3%, ove godine će da bude oko 3%.
    Pa neka neko kaže da se članstvo u EU ne isplati.

    Odgovori

  • ELLA

    8.10.2023 #4 Author

    Svi su bolji od nas, samoje Srbija ekonomski tigar

    Odgovori

  • HANA

    8.10.2023 #6 Author

    Nekako se čini da samo kod nas se radi sve da se ekonomija uništi.

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.10.2023 #7 Author

    Sve je bilo veštačko pa tako i ovo

    Odgovori

  • Boba321

    8.10.2023 #8 Author

    Za razliku od nas njih je turizam dosta izvadio, ali mi gajimo tigrove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...