istorijski minimum problematičnih kredita i očekivanje niske inflacije krajem 2024.

Agencija Standard & Poor’s zadržala kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

Srbija

7.10.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Agencija Standard & Poor’s zadržala kreditni rejting Srbije na korak do investicionog Agencija Standard & Poor’s zadržala kreditni rejting Srbije na korak do investicionog
Rejting agencija Standard & Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. U... Agencija Standard & Poor’s zadržala kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

Rejting agencija Standard & Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

U saopštenju Narodne banke Srbije se navodi da se time naša zemlja i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji.

U svom izveštaju agencija Standard & Poor’s posebno ističe da je rejting Srbije podržan „umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike“, da se očekuje da će „inflacija značajno pasti od 2024. godine, zahvaljujući i kredibilitetu Narodne banke Srbije, čvrstoj monetarnoj politici i stabilnom kursu dinara prema evru, kao i da će „inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 (plus – minus) 1,5 odsto u drugoj polovini 2024. godine“.

„Bankarski sektor u Srbiji je dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan. U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od 3,0 odsto. Učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u brutom domaćem proizvodu biće više nego dvostruko niže nego u prethodnoj godini, a neto prilivi stranih direktnih investicija višestruko ga premašuju“, prenosi se u saopštenju izveštaj agencije Standard & Poor’s.

Agencija i u srednjem roku očekuje punu pokrivenost deficita tekućeg računa neto prilivima stranih direktnih investicija, umeren nivo javnog duga, visok nivo likvidnosti države i očekivano smanjenje fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i u narednim godinama.

Agencija ističe i da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da eksterne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.

„Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u svom komentaru na ovu vest.

 • BLIZANAC

  7.10.2023 #1 Author

  Nadam se da ćemo uskoro i povećati kreditni rejting

  Odgovori

 • ELLA

  8.10.2023 #3 Author

  Samo na korak. Kao do EU. Korak koji nikada necemo preci

  Odgovori

 • HANA

  8.10.2023 #4 Author

  Zaduženi smo do grla.
  Kad sve stigne na naplatu, biće nam jasnije…koliki nam
  je kreditni rejting.

  Odgovori

 • ŽIZI

  8.10.2023 #5 Author

  Pomisliće u svetu da smo bogat narod

  Odgovori

 • Brana

  8.10.2023 #7 Author

  Nivo BB+

  Odgovori

 • MAJA

  18.10.2023 #8 Author

  A gde to tačno pise

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.