obim prometa 39 odsto niži nego 2019. godine

Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za tivatski aerodrom

BiznisRegionTurizam

17.8.2023 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za tivatski aerodrom Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za tivatski aerodrom
Aerodrom Tivat je tokom jula ostvario promet od 170,5 hiljada putnika što je je skoro četvrtinu bolji rezultat nego u istom mesecu prošle godine.... Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za tivatski aerodrom

Aerodrom Tivat je tokom jula ostvario promet od 170,5 hiljada putnika što je je skoro četvrtinu bolji rezultat nego u istom mesecu prošle godine. Ipak, ono što je ostvareno u julu je tek nepunih 61 odsto obima prometa u istom mesecu za tivatski aerodrom do sada rekordne 2019. godine, što pokazuje da ova vazdušna luka spada u red retkih na području bivše Jugoslavije koje još nisu stigle, a kamoli prestigle rezultate iz perioda pre korona krize.

Pored pandemije 2020. godine, na loše rezultate Aerodroma Tivat presudno utiču politika i ratne prilike na istoku Evrope – prvo sankcije Rusije Crnoj Gori u vidu potpunog prekida vazdušnog saobraćaja između te dve države, potom i gubitka zbog sankcija Evropske unije prema toj državi i tržištu Belorusije, te onda i Ukrajine zbog rata u toj zemlji, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Na taj način je aerodrom Tivat u samo tri godine, bez svoje direktne krivice, izgubio više od trećine ukupnog tržišta. Od toga se ova vazdušna luka, uprkos nastojanjima Aerodroma Crne Gore da privuku nove avio-kompanije i otvore nova tržišta za Tivat, prvenstveno iz centralne Azije i Bliskog istoka, do danas nije oporavio.

Trenutno ovdašnja vazdušna luka ima ukupno 160 letova sedmično što je 26 više nego u isto vreme prošle godine. Za Tivat trenutno leti 26 redovnih i sezonskih prevoznika što je za sedam avio-kompanija više nego u ovo doba prošle godine, ali je sve to zajedno i dalje nedovoljno da nadoknadi ogroman broj izgubljenih letova, destinacija i prevoznika koje je taj aerodrom ranije imao iz Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Tokom jula na pisti pored Tivatskog zaliva zabeleženo je ukupno 2.130 operacija poletanja i sletanja vazduhoplova, što je 14 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, ali i dalje 24 odsto manje nego u julu rekordne 2019. godine.

Od početka godine do 1. avgusta, Aerodrom Tivat je zabeležio ukupan promet od 452,2 hiljade putnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...