Posle izbora za hrvatski Sabor

HDZ sa 61 mandatom najbliži formiranju vladajuće koalicije

Region

18.4.2024 09:42 Autor: Vladimir Jokanović 3

HDZ sa 61 mandatom najbliži formiranju vladajuće koalicije HDZ sa 61 mandatom najbliži formiranju vladajuće koalicije
„Moj sud je da HDZ ima znatno bolju šansu da formira vladajuću koaliciju, dok SDP ima puno teži posao da okupi većinu. Problem HDZ-a... HDZ sa 61 mandatom najbliži formiranju vladajuće koalicije

„Moj sud je da HDZ ima znatno bolju šansu da formira vladajuću koaliciju, dok SDP ima puno teži posao da okupi većinu. Problem HDZ-a je što su sve ostale stranke javno obećale da neće sarađivati sa njim, a oni sami bez makar jedne stranke neće moći da skupe većinu“, rekao je posle izbora u Hrvatskoj za Biznis.rs profesor Žarko Puhovski.

Prema nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, posle 99,71 odsto obrađenih glasačkih listića, najviše je dobio vladajući HDZ koji je osvojio 61 mandat od ukupno 151 mesta u Saboru. Na drugom mestu po broju glasova i mandata je koalicija Rijeke pravde okupljena oko stranke SDP sa 42 osvojena mandata, prenosi Hina.

Domovinski pokret je trećeplasirani sa 14 osvojenih mandata, a slede Most sa 11 i Možemo! sa 10 mandata, dok je manjinama otišlo osam mandata.

„U slučaju HDZ-a neko će morati da odustane od svojih obećanja, a kod SDP je problem u tome što bi stranke desnice trebalo da pristanu da sarađuju sa ekološkom platformom Možemo!, što se njima čini neprihvatljivim, a tu je reč o tri stranke. Zbog toga je put SDP-a do vlade, budući da ima manje mandata, puno komplikovaniji“, naveo je Puhovski.

„HDZ je treći put pobedio na parlamentarnim izborima. Još je važnije da ujutru krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali treću vladu“, izjavio je u sredu uveče dosadašnji premijer Andrej Plenković, predsednik HDZ-a, u stranačkom izbornom štabu posle objave nepoptpunih rezultata.

U HDZ-u su se mogle čuti spekulacije u izbornoj noći o tome da postoji mogućnost navodnog raskola unutar Domovinskog pokreta jer su navodno poljuljani odnosi između dvojice lidera Marija Radića i Ivana Penave.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je neformalno predvodio koaliciju Rijeke pravde, nije čestitao predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na izbornom rezultatu, prenosi Jutarnji list. Međusobnog čestitanja navodno nije bilo ni između HDZ-a i Domovinskog pokreta, iako bi HDZ-u bila dovoljna delimična podrška ovog pokreta, za koji se spekulisalo i pre izbora, a i sada, da će se podeliti.

„Glavni kandidat za saradnju sa HDZ-om je Domovinski pokret. Lako je moguće da će se njihov klub u parlamentu prepoloviti, a to bi moglo da bude dovoljno HDZ-u za većinu“, ocenio je Puhovski.

Prema njegovim rečima, HDZ može da računa na manjine, budući da sa njima već sarađuje. Od osam mandata koje imaju manjine, sedam je nepromenjenih, a jedan su dobili Bošnjaci, pa bi samo sa njima HDZ trebalo da se dogovori, smatra naš sagovornik.

„Očekuje se da će Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca opet podržati HDZ. Problem je međutim što je Domovinski pokret uslovio saradnju time da u koaliciji ne bude SDSS. Zbog toga je moguće da će SDSS dati parlamentarnu podršku vladi, a da ne bude deo nje“, rekao je Puhovski.

On je istakao da je u ovom trenutku malo verovatno da bi SDSS mogao da sarađuje sa Rijekama pravde, jer je Milanović nedavno žestoko izvređao Pupovca i SDSS.

„Osim toga, nihova pozicija (Rijeke pravde) i dalje je formalno nejasna, jer ih predvodi neko ko to ne sme da čini, a to je šef države Milanović“, kazao je Puhovski.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Takođe, predsednik Milanović nije čestitao HDZ-u na rezultatu, što dodatno komplikuje političku situaciju.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Tako to rade nasi susjedi copy-paste od nas Srba

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #3 Author

    No comment…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...