Dubrovnik najposećeniji

Hrvatska i Crna Gora su rekorderi po broju turista po glavi stanovnika

BiznisRegionTurizam

29.8.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hrvatska i Crna Gora su rekorderi po broju turista po glavi stanovnika Hrvatska i Crna Gora su rekorderi po broju turista po glavi stanovnika
U Španiji građani protestuju zbog prevelikog broja turista. Istovremeno, ova zemlja nije ni blizu vrha po broju turista po glavi stanovnika. Tu vode Hrvatska... Hrvatska i Crna Gora su rekorderi po broju turista po glavi stanovnika

U Španiji građani protestuju zbog prevelikog broja turista. Istovremeno, ova zemlja nije ni blizu vrha po broju turista po glavi stanovnika. Tu vode Hrvatska i Crna Gora. Rekorder među gradovima je Dubrovnik.

Kada je reč o terminu „prekomerni turizam”, većina ljudi pre svega misli na Majorku, Veneciju ili Barselonu. U Španiji građani u važnim turističkim centrima izlaze na ulice protestujući, ponekad na ne baš prijatne načine, protiv turista koji im, tvrde, oduzimaju životni prostor, piše Seebiz.

Istovremeno, Barselona nije ni među prvih 18 gradova na listi evropskog portala Holidu po broju posetilaca po glavi stanovnika. Prvi na ovoj listi je Dubrovnik sa 27 posetilaca po glavi stanovnika. Sledi grčki Rodos sa 26 i tek na trećem mestu je Venecija sa 21 turistom po glavi stanovnika. Sa sedam posetilaca po glavi stanovnika, Pariz je tek na 12. mestu na ovoj listi. Barselona, grad u kojem demonstranti jure turiste vodenim puškama, tek je na 20. mestu.

Berlin, čiji se građani godinama žale da „ne mogu da dišu” zbog žurki, nalazi se na 33. mestu sa svega dva posetioca po glavi stanovnika.

Ako se uzme u obzir broj noćenja u odnosu na broj stanovnika, na prvom mestu su turistički centri na Egejskom moru, pre svega ostrvo Santorini.

Po broju turista za 2023. godinu, prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za turizam, Hrvatska je sa 16,9 miliona daleko iza, na primer, Francuske, koja je sa svojih 100 miliona posetilaca (međunarodnih dolazaka turista) na prvom mestu, ispred Španije sa 85,2 miliona, SAD sa 66,5 miliona i Italije sa 57,2 miliona.

Ali listu zemalja s najvećim brojem turista u odnosu na broj stanovnika predvodi Hrvatska sa 4,3 posetitelja po glavi stanovnika. Crna Gora beleži približno istu vednost. Slede Austrija sa 3,4 i Grčka sa 3,1 turista po glavi stanovnika. Visoke vrednosti su, naravno, zabeležene u onim turističkim destinacijama u kojima živi relativno malo stanovnika, što važi za Hrvatsku sa oko 3,8 miliona stanovnika, ali i za Crnu Goru sa svega 600.000. Postoje i gradovi-države poput Monaka, Andore ili Vatikana.

U zemljama poput Španije sa oko 48 miliona stanovnika dolazi 1,8 turista po stanovniku. U Italiji je taj odnos 1:1, a Nemačka sa preko 82 miliona stanovnika ima manje od jednog posetioca u odnosu na broj stanovnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.