glasanje za pristupanje jedinstvenoj zoni bez granica na dnevnom redu 8. decembra

Hrvatska, Rumunija i Bugarska nadomak Šengena

EURegion

17.11.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska, Rumunija i Bugarska nadomak Šengena Hrvatska, Rumunija i Bugarska nadomak Šengena
Evropska komisija je pozvala članice da odobre ulazak Hrvatske, Rumunije i Bugarske u šengensku zonu bez granica, ocenivši da su te tri države „snažno... Hrvatska, Rumunija i Bugarska nadomak Šengena

Evropska komisija je pozvala članice da odobre ulazak Hrvatske, Rumunije i Bugarske u šengensku zonu bez granica, ocenivši da su te tri države „snažno napredovale u primeni šengenskih pravila“ i da već „godinama značajno doprinose funkcionisanju zone.“

„Mada su već delimično vezane šengenskim pravilima, kontrola na unutrašnjim granicama još postoji i one još nemaju pune benefite članstva u šengenskoj zoni,“ navela je komisija.

„Šengenska zona je jedno od velikih dostignuća Evropske unije,“ nastavlja se u saopštenju. „Ona širi unutrašnje tržište, osnažuje privrede i jednostavno poboljšava standard života ljudi“, prenela je agencija DPA.

Pristup novih članica mora da odobri svih 26 država koje su već u zoni. Nove članice za ulazak u zonu bez unutrašnjih granica moraju da ispune niz uslova, poput policijske saradnje i zaštite podataka.

Međutim, Komisija je Rumuniju i Bugarsku proglasila spremnim za članstvo pre 11 godina, četiri godine od njihovog ulaska u EU, ali pristup je izostao zbog njihovih problema sa korupcijom.

Holandski parlament je u oktobru saopštio da EU ponovo treba da proveri vladavinu prava u Rumuniji i Bugarskoj.

U svakom slučaju, Rumunija i Bugarska u šengensku zonu mogu da uđu samo zajedno, zbog zajedničke granice, dok Hrvatska može i sama, piše DPA.

Hrvatska je članica EU duže od devet godina i ima bolje šanse da brzo uđe u šengensku zonu, mada još ima nerešen pogranični spor sa Slovenijom.

Glasanje u Savetu EU za unutrašnje poslove je na dnevnom redu 8. decembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...