Najveća međugodišnja inflacija u energetskom sektoru

Rumunija i Danska i dalje prve u EU po rastu cena industrijskih proizvoda

AnalizaEUInfrastrukturaNovacU fokusu

5.8.2022 12:12 Autor: Julijana Vincan 5

Rumunija i Danska i dalje prve u EU po rastu cena industrijskih proizvoda Rumunija i Danska i dalje prve u EU po rastu cena industrijskih proizvoda
Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su u junu za 1,1 odsto u evrozoni i 1,3 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa prethodnim mesecom,... Rumunija i Danska i dalje prve u EU po rastu cena industrijskih proizvoda

Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su u junu za 1,1 odsto u evrozoni i 1,3 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa prethodnim mesecom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Podsetimo, u maju je povećanje cena iznosilo 0,5 odsto u evrozoni i 0,7 procenata u celoj EU.

Naglašeno je da su u junu ove u odnosu na jun prošle godine cene industrijskih proizvoda porasle za 35,8 odsto u evrozoni i 36,1 procenata u EU.

Posmatrano po sektorima, poskupljenja u evrozoni u junu su, u poređenju sa majom, iznosila 2,7 odsto u energetskom sektoru, 0,7 procenata za trajne proizvode i kratkotrajne proizvode široke potrošnje i 0,4 odsto za intermedijarne (nedovršene) proizvode, ali i za kapitalna dobra. Podaci pokazuju i da su cene u ukupnoj industriji evrozone, isključujući energetiku, porasle za 0,4 odsto.

Sa druge strane, u celoj Evropskoj uniji su cene proizvođača industrijskih proizvoda u energetskom sektoru porasle za 3,2 procenta, zatim 0,8 odsto za trajne proizvode široke potrošnje, kao i 0,7 procenata za kratkotrajne proizvode široke potrošnje. Povećanje od 0,4 odsto zabeleženo je kod intermedijarnih proizvoda, dok su kapitalna dobra poskupela za 0,3 procenta. U Evropskoj uniji su cene u ukupnoj industriji, isključujući energetiku, porasle za 0,5 odsto.

Najveći mesečni rast cena industrijskih proizvoda zabeležen je u Irskoj (+13,2 procenta), Litvaniji (+5,2 odsto), kao i Letoniji i Finskoj (obe po četiri procenta). Smanjenje je evidentirano u Grčkoj (-3,2 odsto) i Luksemburgu (-2,2 procenta).

U poređenju sa prošlom godinom cene skoro duple

Junske cene u energetskom sektoru u evrozoni porasle su za 92,8 odsto u poređenju sa junom 2021. godine. Međugodišnje poskupljenje intermedijarnih proizvoda iznosi 23,8 procenata, kratkotrajni proizvodi široke potrošnje skuplji su za 12,5 procenata, trajni proizvodi široke potrošnje 9,5 odsto, a kapitalna dobra za 7,6 procenata.

Cene u ukupnoj industriji evrozone, isključujući energetiku, porasle su za 15,6 odsto.

U Evropskoj uniji su cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle za 92 procenta u sektoru energetike, za 24,1 odsto za intermedijarne proizvode i za 13,4 procenta za netrajne proizvode široke potrošnje. Takođe, za 10 odsto su skuplji trajni proizvodi široke potrošnje i za 7,8 procenata kapitalna dobra. Cene u ukupnoj industriji Evropske unije, isključujući energetiku, porasle su za 16,2 odsto.

Porast cena proizvođača industrijskih proizvoda evidentiran je u svim državama članicama, pri čemu su najveća godišnja povećanja registrovana u Rumuniji (+61,2 procenta), Danskoj (+55,5 odsto) i Litvaniji (+52,5 procenata).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...