Porast u maju u evrozoni i u EU u poređenju sa istim mesecom prošle godine blizu 40 odsto

Cene proizvođača industrijskih proizvoda najviše porasle u Danskoj i Rumuniji

AnalizaEUU fokusuVesti

6.7.2022 10:42 Autor: Julijana Vincan 2

Cene proizvođača industrijskih proizvoda najviše porasle u Danskoj i Rumuniji Cene proizvođača industrijskih proizvoda najviše porasle u Danskoj i Rumuniji
Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su u maju za 0,7 odsto u evrozoni i 0,8 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa aprilom, pokazuju... Cene proizvođača industrijskih proizvoda najviše porasle u Danskoj i Rumuniji

Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su u maju za 0,7 odsto u evrozoni i 0,8 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa aprilom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Takođe, u aprilu su cene porasle za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,3 procenta u EU.

Dodaje se da su u maju ove u odnosu na maj prošle godine cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle za 36,3 odsto u evrozoni, a u EU za 36,4 procenata.

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u evrozoni u maju su, u poređenju sa aprilom, porasle za 1,7 odsto za intermedijarne (nedovršene) proizvode, zatim za 1,3 procenta za kratkotrajne proizvode široke potrošnje i 0,9 procenata za trajne proizvode široke potrošnje, a za kapitalna dobra za 0,6 odsto, dok su u energetskom sektoru smanjene za 0,2 procenta.

Podaci pokazuju i da su cene u ukupnoj industriji evrozone, isključujući energetiku, porasle za 1,3 odsto.

Sa druge strane, u EU su cene proizvođača industrijskih proizvoda intermedijarnih proizvoda porasle za 1,7 odsto, za kratkotrajne proizvode široke potrošnje za 1,4 procenata, a za 0,8 odsto za trajne proizvode široke potrošnje, dok su za kapitalna dobra porasle za 0,6 procenata i za 0,1 u energetskom sektoru.

Cene u ukupnoj industriji, isključujući energetiku, u EU su porasle su 1,4 odsto.

„Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni rast cena proizvođača industrijskih proizvoda evidentiran je u Finskoj (+5,5 procenata), Estoniji (+5,4 odsto) i Litvaniji (+4,9 procenata). Smanjenje je registrovano u Irskoj (-19,4 odsto), Slovačkoj (-4,4 procenta), Holandiji (-0,8 odsto), Bugarskoj i Francuskoj (po -0,1 procenat obe)“, piše u izveštaju Eurostata.

Upoređivanje cena međugodišnje

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u evrozoni u maju u poređenju sa majom 2021. godine, porasle su za 94,4 odsto u energetskom sektoru, za 25 procenata za intermedijarne proizvode, za 12,3 odsto za kratkotrajne proizvode široke potrošnje, za 9,1 procenat za trajna potrošna dobra i za 7,5 odsto za kapitalna dobra. Cene su u ukupnoj industriji u evrozoni porasle za 16 procenata.

U EU su cene industrijskih proizvođača porasle za 92,9 odsto u sektoru energetike, za 25,4 procenta za intermedijarne proizvode, za 13,2 odsto za kratkotrajne proizvode široke potrošnje, za 9,7 procenata za trajna potrošna dobra i za 7,8 procenata za kapitalna dobra. Cene u ukupnoj industriji, isključujući energetiku, veće su za 16,7 odsto.

Među državama članicama, cene industrijskih proizvođača porasle su svuda, pri čemu su najveća godišnja uvećanja registrovana u Danskoj (+59,8 odsto), Rumuniji (+59,2 procenta) i Estoniji (+53,1 odsto).

  • JANA

    6.7.2022 #1 Author

    Dizu cene ,a nemju ih kome prodati …kriza u svetu ,namesto da se nadje kompromis oni svi samo divkjaju ,svako dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.7.2022 #2 Author

    Ne treba uporedjivati cene sa proslom godinom,one nam se nece vratiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...