Smanjen obim trgovine na malo u EU i evrozoni

Slovenija imala najveći rast maloprodaje u EU

AnalizaEUU fokusuVesti

3.8.2022 17:16 Autor: Julijana Vincan 2

Slovenija imala najveći rast maloprodaje u EU Slovenija imala najveći rast maloprodaje u EU
Obim trgovine na malo u junu je smanjen za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,3 procenata u Evropskoj uniji u odnosu na maj,... Slovenija imala najveći rast maloprodaje u EU

Obim trgovine na malo u junu je smanjen za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,3 procenata u Evropskoj uniji u odnosu na maj, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Prethodno je u maju porastao za 0,4 odsto u evrozoni i za 0,2 procenata u EU.

Dodaje se da je u junu ove godine u poređenju sa junom 2021. godine kalendarski prilagođen indeks maloprodaje smanjen za 3,7 odsto u evrozoni i za 2,8 procenata u EU.

Najveći pad trgovine na malo zabeležen u Danskoj

Među državama članicama za koje su dostupni podaci najveći mesečni pad ukupnog obima trgovine na malo zabeležen je u Danskoj (-3,8 odsto), Holandiji (-3,4 procenata) i Estoniji (-2,4 odsto).

Najveći godišnji pad ukupnog obima trgovine na malo evidentiran je u Danskoj (-9,5 odsto), Nemačkoj i Irskoj (obe -8,8 procenata) i Holandiji (-6,1 odsto).

Porast je u junu u odnosu na maj primećen u Irskoj i Malti (obe po +0,5 procenata), Finskoj (+0,3 odsto) i Austriji (+0,2 procenta). Međugodišnje, najveći porast registrovan je u Sloveniji (+22,1 procenat), Poljskoj (+9,3 odsto) i Kipru (+8,4 procenta).

Manja potražnja za neprehrambenim proizvodima

U evrozoni je u junu, u poređenju sa majem, smanjen obim trgovine na malo neprehrambenim proizvodima za 2,6 odsto, za automobilska goriva za 1,1 procenat, a za hranu, piće i duvan za 0,4 odsto.

U junu, u poređenju sa istim mesecom lane, u evrozoni je smanjen obim trgovine na malo neprehrambenim proizvodima za 4,8 odsto, za hranu, piće i duvan za 3,1 procenat, dok je za automobilska goriva porastao za dva odsto.

Foto: Unsplash.com

Obim trgovine na malo u EU smanjen je u junu u odnosu na maj, kada je reč o neprehrambenim proizvodima, za 2,6 procenata, za automobilska goriva za 1,4 odsto, a za hranu, piće i duvan za 0,2 procenta.

Promet na malo u EU smanjen je međugodišnje za 3,9 procenata za neprehrambene proizvode i 2,3 odsto za hranu, piće i duvan, dok je za automobilska goriva porastao za 2,7 procenata.

Rast prometa u trgovini na malo u Srbiji

U Srbiji je promet robe u trgovini na malo u junu ove godine bio veći u tekućim cenama za 21,7 odsto, a u stalnim cenama za 4,8 procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine, procena je Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ukoliko se uporede prvih šest meseci ove godine sa istim periodom 2021. godine, promet robe u trgovini na malo bio je veći u tekućim cenama za 22,2 odsto. U stalnim cenama rast je bio 8,1 procenat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...