česta zatvaranja zbog novih talasa pandemije uticala na ekonomiju najveće azijske ekonomije

Značajan pad kineskog privrednog rasta na 0,4 odsto BDP-a

SvetVesti

15.7.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Značajan pad kineskog privrednog rasta na 0,4 odsto BDP-a Značajan pad kineskog privrednog rasta na 0,4 odsto BDP-a
Kineski privredni rast pao je u drugom kvartalu na samo 0,4 procenata na godišnjem nivou velikim delom zbog zdravstvenih restrikcija vezanih za pandemiju koje... Značajan pad kineskog privrednog rasta na 0,4 odsto BDP-a

Kineski privredni rast pao je u drugom kvartalu na samo 0,4 procenata na godišnjem nivou velikim delom zbog zdravstvenih restrikcija vezanih za pandemiju koje su teško pogodile privrednu aktivnost, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas.

Pad ekonomske aktivnosti bio je očekivan mada su analitičari koje je anketirao France press predviđali manje usporavanje (1,6 procenata), piše Beta.

U prvom kvartalu 2022. godine je bruto domaći proizvod Kine beležio rast od 4,8 odsto na godišnjem nivou.

Zemlja od 2020. godine primenjuje takozvanu nultu Covid-19 politiku, koja se sastoji u maksimalnim naporima za sprečavanje novih slučajeva zaraze preko ciljanih zaključavanja, masovnih testiranja, stavljanja u karantin osoba testiranih pozitivno i onih koje dolaze u zemlju iz inostranstva.

Proletos je ekonomski centar Šangaj bio zaključan dva mesca kao odgovor na najgori talas zaraze u zemlji u prethodne dve godine. Slično zaključavanje je neko vreme sprovedeno u maju u Pekingu, glavnom gradu i centru političke moći.

Te mere su zadale težak udarac privredi i lancima snabdevanja, pošto su brojne kompanije, fabrike i trgovine bile primorane da prekinu aktivnosti.

U junu je, međutim, maloprodaja, glavni indikator potrošnje domaćinstava, ipak beležila snažan oporavak, rast od 3,1 odsto na godišnjem nivou, posle trećeg uzastopnog meseca pada u maju, kada je zabeležen pad od 6,7 odsto.

Industrijska proizvodnja je prošlog meseca porasla 3,9 odsto na godišnjem nivou, posle neočekivanog skoka od 0,7 odsto u maju.

Nezaposlenost je bila 5,5 odsto u junu u odnosu na 5,9 odsto mesec dana ranije. Stopa nezaposlenosti koju vlasti posebno prate dostigla je apsolutni rekord od 6,2 procenata u februaru 2020. godine, u najvećem jeku epidemije, a posle se smanjivala. 

Usporenje privrednog rasta beleži se u ovoj, posebno osetljivoj godini kada se očekuje da Si Đinping ponovo bude izabran na čelo Komunističke partije Kine na jesen.

Prošle godine zemlja, koja se tada oporavila od šoka prvog talasa epidemije korona virusa, zabeležila je rast BDP-a od 8,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...