Akcije kompanije BYD naglo izgubile vrednost

Panika u Hong Kongu nakon glasina da je Bafet prodao svoj udeo u kineskom proizvođaču automobila

AutomobiliBerzaNovacSvetVesti

13.7.2022 10:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

Panika u Hong Kongu nakon glasina da je Bafet prodao svoj udeo u kineskom proizvođaču automobila Panika u Hong Kongu nakon glasina da je Bafet prodao svoj udeo u kineskom proizvođaču automobila
Akcije kineske kompanije za proizvodnju električnih automobila BYD oslabile su u utorak za oko 12 odsto nakon što su se pronele glasine da je... Panika u Hong Kongu nakon glasina da je Bafet prodao svoj udeo u kineskom proizvođaču automobila

Akcije kineske kompanije za proizvodnju električnih automobila BYD oslabile su u utorak za oko 12 odsto nakon što su se pronele glasine da je Berkshire Hathaway, čuvenog Vorana Bafeta (Warren Buffett) napustio svoj udeo u BYD-u. Spekulacije su pokrenute nakon što se u klirinškom sistemu berze u Hong Kongu pojavio izveštaj o prodaji akcija koji po obimu odgovara Bafetovom udelu.

Reč je o 225 miliona akcija BYD-a, što predstavlja 7,73 odsto udela, koliko poseduje Berkshire Hathaway, koje su ušle u centralni sistem kliringa i poravnanja u Hong Kongu, a transakcija je obavljena preko banke Citigroup. Berkshire Hathaway je svojih 225 miliona akcija kineske kompanije stekao 2008. godine, prenosi Reuters.

Berkshire Hathaway nije odgovorio na zahtev novinara da prokomentariše spekulacije o napuštanju investicije u BYD-u, a Citigroup je odbio da odgovori na isto pitanje. Kompanija BYD saopštila je da nema informacije da li je Berkshire Hathaway prodao svoj udeo, ističući da veliki akcionari moraju da obelodane velike promene svg vlasništva.

Berkshire Hathaway je svojevremeno saopštio je da platio 232 miliona dolara za svoje akcije u BYD-u, čija vrednost sada iznosi oko 7,7 milijardi dolara, uprkos padu vrednosti akcija za 12 odsto. Vrednost akcija dvostruko je porasla od maja 2021. godine.

Akcije BYD-a dostigle su rekordnu vrednost krajem juna zbog brzog rasta prodaje električnih vozila i podrške Pekinga industriji. Kina očekuje da će proizvodnja električnih vozila stimulisati ekonomiji, kao i da će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova. Vrednost akcija BYD-a porasla je skoro 11.000 odsto od kada je kompanija izašla na berzu u Hong Kongu pre 20 godina.

Kompanija BYD pretekla je kompaniju Tesla po prodaji električnih automobila u ovoj godini. Prema podacima kineske kompanije objavljenim prošle nedelje na berzi u Hong Kongu, BYD je prodao 77.000 vozila više u tekućoj godini. Kineska kompanija sa sedištem u Šenženu prodala je 641.350 novih vozila u prvoj polovini 2022. godine, što je rast prodaje za 314,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  • MAJALG

    13.7.2022 #1 Author

    Zaista veliki pad za kratko vreme, videcemo kako ce se oporaviti u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...