HRVATSKE DEVIZNE REZERVE U PADU ZBOG KORONA VIRUSA HNB će održavati stabilan kurs kune

RegionVesti

9.4.2020 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKE DEVIZNE REZERVE U PADU ZBOG KORONA VIRUSA HNB će održavati stabilan kurs kune HRVATSKE DEVIZNE REZERVE U PADU ZBOG KORONA VIRUSA HNB će održavati stabilan kurs kune
Bruto devizne rezerve Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju februara iznosile su 19,5 milijardi evra pa su u odnosu na isti mesec prošle godine... HRVATSKE DEVIZNE REZERVE U PADU ZBOG KORONA VIRUSA HNB će održavati stabilan kurs kune

Bruto devizne rezerve Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju februara iznosile su 19,5 milijardi evra pa su u odnosu na isti mesec prošle godine povećane za 530 miliona evra ili 2,8 odsto, pokazuju podaci HNB-a, ali analitičari predviđaju njihovo smanjivanje, prenosi Hina.

U odnosu na janaur bruto devizne rezerve HNB su porasle za 392 milijuna evra odnosno 2,1 odsto.

Tokom marta, u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko direktnih transakcija HNB je poslovnim bankama prodala ukupno 2,5 milijardi evra, a analitičari Rajfajzen banke (RBA) kažu da zato ne iznenađuje da su se prema podacima centralne banke na dan 27. marta devizne rezerve spustile na 16,8 milijardi evra, navodi novac.hr.

Očekuje se da će HNB, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju zbog pandemije korona virusa, sigurno ostati dosledan politici zadržavanja stabilnog kursa.

Zato u slučaju novih pritisaka na slabljenje kune očekuju se dalje aktivnosti HNB na deviznom tržištu kroz prodaju deviza koje će za posledicu imati dodatno smanjenje deviznih rezervi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...