Dogovorena saradnja sa Stellantis grupom

Hrvatski AD Plastik ugovorio projekat na devet godina za 86 miliona evra

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeRegion

24.6.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatski AD Plastik ugovorio projekat na devet godina za 86 miliona evra Hrvatski AD Plastik ugovorio projekat na devet godina za 86 miliona evra
Najznačajniji hrvatski igrač u proizvodnji auto-delova, AD Plastik Grupa, ugovorio je nove poslove sa Stellantis Grupom za evropsko tržište, sa očekivanim prihodima od 85,9... Hrvatski AD Plastik ugovorio projekat na devet godina za 86 miliona evra

Najznačajniji hrvatski igrač u proizvodnji auto-delova, AD Plastik Grupa, ugovorio je nove poslove sa Stellantis Grupom za evropsko tržište, sa očekivanim prihodima od 85,9 miliona evra u predviđenom periodu trajanja projekta od devet godina.

Multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila Stellantis N.V. osnovana je 2021. godine na osnovu spajanja između italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe u odnosu 50:50. Sedište kompanije je u Amsterdamu, a prošle godine imali su poslovni prihod od 15,3 milijarde evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Osnovna delatnost Stellantisa je dizajn, razvoj, proizvodnja i prodaja automobila sa svojih 16 brendova: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peuge, Ram i Vauxhall.

U vreme spajanja, Stellantis je imao oko 300.000 zaposlenih i prisutnost u više od 130 zemalja sa proizvodnim pogonima u 30 zemalja.

Ovo je značajan iskorak za AD Plastik, koji se našao pred izazovima zbog rata u Ukrajini i posledičnih sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Naime, firma sa sedištem u Solinu ima u Rusiji dve fabrike, a tamo je ostvarivala čak 27 odsto ukupnog prihoda. Grupacija je u Rusiji 2021. godine ostvarila prihod veći od 305 miliona kuna (blizu 40,5 miliona evra). Prognoza za 2022. godinu, kako je navedeno, nema.

Njihovi glavni kupci na ruskom tržištu bili su Renault i Volkswagen koji drže polovinu tog tržišta. Obe kompanije obustavile su operacije u Rusiji, što se odrazilo i na AD Plastik.

Predsednik Uprave AD Plastika, Marinko Došen, istakao je nedavno za Poslovni dnevnik da su zaustavljanja privremena, ali i da je teško prognozirati konačan uticaj na njihovo poslovanje na ruskom tržištu, kao i da su AD Plastikove ruske fabrike spremne za nastavak proizvodnje.

AD PLASTIK d.d.

Matoševa ulica 8, 21210 Solin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
102.264.022,33 (2021)
Broj zaposlenih:
1.432 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...