INVESTICIJA OD 246 MILIONA EVRA Najavljena izgradnja hidroelektrane na Komarnici

RegionVesti

29.5.2020 14:57 Autor: Julijana Vincan 0

INVESTICIJA OD 246 MILIONA EVRA Najavljena izgradnja hidroelektrane na Komarnici INVESTICIJA OD 246 MILIONA EVRA Najavljena izgradnja hidroelektrane na Komarnici
Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamenske akumulacije na reci Komarnici, najvažniji dokument koji je preduslov... INVESTICIJA OD 246 MILIONA EVRA Najavljena izgradnja hidroelektrane na Komarnici

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamenske akumulacije na reci Komarnici, najvažniji dokument koji je preduslov za izgradnju hidroelektrane, instalisane snage 170 megavata (MW).

Generalni direktor Direktorata za planiranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marina Izgarević Pavićević, istakla je da će kapitalni energetski objekat, odnosno hidroelektrana biti visoka 170 metara i kapaciteta 209 gigavat sati (GWh). Predračunska vrednost ove investicije je 246,53 miliona evra.

„Plan obuhvata teritoriju opština Šavnik i Plužine. Realizacijom ovog Detaljnog prostornog plana Crna Gora će dobiti benefite sa elektroenergetskog i sa aspekta razvoja poljoprivrede, turizma i unapređenja infatstrukture u ovom delu opština“, rekla je Izgarević Pavićević nakon sednice Vlade.

Dodala je da je kao polazna osnova korišćen Prostorni plan Crne Gore koji važi do ove godine i Strategija energetike do 2030. godine.

„Najvažniji kriterijum za definisanje kote normalnog uspora je da se ne remeti prirodni režim u zoni Šavnika i u zoni kanjona Nevidio“, navela je Izgarević Pavićević.

Lučno-betonska brana HE Komarnica biće smeštena u vrlo uskom „V“ profilu kanjona, prema optimizacionim analizama u Idejnom projektu, konstruktivne visine 171 metar, poluprečnika oko 440 i dužine u kruni oko 211 metara. Detalji će biti definisani projektnom dokumentacijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...