Bolji rezultati u odnosu na 2022. godinu

Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće u Crnoj Gori

RegionU fokusu

28.2.2024 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće u Crnoj Gori Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće u Crnoj Gori
Operateri elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona evra, što je 10,75 odsto... Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće u Crnoj Gori

Operateri elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona evra, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP).

„Tako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na celoj teritoriji Crne Gore“, rekli su iz EKIP-a, a prenosi Mina.

Oni su dodali da u navedeni iznos investicija, realizovanih prošle godine, nije uračunato 8,84 miliona evra, iznos koji su operateri elektronskih komunikacija, odnosno crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel, uplatili u budžet Crne Gore kao jednokratnu naknadu za dodelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija po osnovu nadmetanja koje je sprovela Agencija.

„Elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan od glavnih pokretača ekonomskog napretka. Česte promene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Oni su kazali da su operateri elektronskih komunikacija u Crnoj Gori svesni toga, pa su u značajnoj meri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju, kako su objasnili, visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast.

„Očekuju se nova ulaganja operatera elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija. Operateri u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u ovoj godini investiraju oko 68 miliona evra, u narednoj preko 55 miliona, a u 2026. godini oko 48 miliona evra“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su podsetili da je u prethodnih deset godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, te da su u tom periodu operateri elektronskih komunikacija u Crnoj Gori investirali preko 730 miliona evra.

„Trend visokog nivoa investiranja posebno je prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna u pogledu investicija i u kojoj su operateri u svoje mreže investirali preko 116 miliona evra“, kazali su iz EKIP-a.

Oni su dodali da višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori postoji stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

  • VALE

    28.2.2024 #1 Author

    Mora da je neka greska. Mi smo lideri u regionu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...