Uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine

Jednim tag uređajem kroz Srbiju i Severnu Makedoniju, a uskoro i Albaniju

RegionU fokusu

10.7.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jednim tag uređajem kroz Srbiju i Severnu Makedoniju, a uskoro i Albaniju Jednim tag uređajem kroz Srbiju i Severnu Makedoniju, a uskoro i Albaniju
Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane startovala je pre nekoliko dana, a isti tag uređaj važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju.... Jednim tag uređajem kroz Srbiju i Severnu Makedoniju, a uskoro i Albaniju

Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane startovala je pre nekoliko dana, a isti tag uređaj važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju. Vozači pritom dobijaju dva benefita – naplatnu rampu prolaziće brže, ali i jeftinije.

Kako je za Blic Biznis potvrđeno iz JP Putevi Srbije, sistem zajedničke elektronske naplate uspešno je prošao sve testove.

To znači da, kako se navodi, svi koji svojim autom putuju na more u Grčku mogu da koriste brzu traku kroz Severnu Makedniju, odnosno da sa srpskim tagom za naplatu putarine, kroz susednu državu prolaze skoro bez zaustavljanja.

Putarina je na ovaj način i jeftinija u odnosu na regularno plaćanje, s obzirom na to da je putarina skoro poskupela za 14 odsto, a za vozače koji koriste tag uređaj osam procenata.

Sada će biti mnogo brže i kroz Makedoniju i kroz Srbiju, ali i jeftinije. Tag uređaj je moguće kupiti na mnogim mestima, i na pumpama, i u pošti. Prema rečima v.d. JP Putevi Srbije Zorana Drobnjaka, tag uređaj košta 2.022 dinara.

Inicijativa je započela u septembru 2021. godine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Naime, na samitu koji je održan na Ohridu u junu prošle godine, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Na ovaj način, u jednom momentu građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja.

Time će se, kako je ocenjeno, povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na auto-putevima, i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, dok će građani brže stizati do željene destinacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...