Posao u Iraku vredan 65 miliona evra

Končar obnavlja najveću hidroelektranu koju je izgradio u stogodišnjoj istoriji

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaRegionU fokusu

27.6.2022 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Končar obnavlja najveću hidroelektranu koju je izgradio u stogodišnjoj istoriji Končar obnavlja najveću hidroelektranu koju je izgradio u stogodišnjoj istoriji
Za zagrebački Končar – Inženjering za energetiku i transport još je 2021. godina, u kojoj je obeležio i svoj 100. rođendan, bila upisana kao... Končar obnavlja najveću hidroelektranu koju je izgradio u stogodišnjoj istoriji

Za zagrebački Končar – Inženjering za energetiku i transport još je 2021. godina, u kojoj je obeležio i svoj 100. rođendan, bila upisana kao ona sa istorijsko najboljim rezultatima poslovanja, a sve je upućivalo da će se snažan rast nastaviti i u 2022. godini, u koju je ušao sa rastom novih porudžbina. Ni nestabilnost koju je podstakao rat u Ukrajini nije poljuljao pozitivna kretanja u Končaru.

Vest da se Končar nakon 35 godina realizacije jednog od najvećih projekata, koji mu je dao referencu, vraća na velika vrata u Irak, dodatni je plus za tekuće poslovanje, a još i više dobija na težini u novim zahtevima u kojima raste glad za energetskim postrojenjima i potražnja za proizvođačima sa iskustvom, piše Poslovni dnevnik.

Iz Končara je stigla objava da je sa Ministarstvom elektroenergetike Iraka u Bagdadu zaključio 65 miliona evra vredan ugovor o obnovi postrojenja hidroelektrane Haditha sa šest turbina instalisane snage 128 megavata (MW), kao i da će biti uključeno više kompanija iz grupacije.

Angažman predviđa delimičnu revitalizaciju proizvodnih jedinica, zamenu dela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sistema upravljanja elektranom, sistema uzbunjivanja i električnih zaštita, kao i obnovu pogonskih podsistema i hidromehaničke opreme elektrane. Ovaj posao realizovaće se u partnerstvu sa iračkom kompanijom Al Rashak pod ingerencijom Ministarstva trgovine.

Energetsko postrojenje Haditha na reci Eufrat inače je jedan od velikih projekata koji je isplaniran još kasnih 60-ih, a gradnja je započela 1977. godine i trajala je deset godina.

Realizacija projekta, kako je tada bila praksa, odvijala se u kooperaciji više firmi tadašnje Jugoslavije, a Končar je bio zadužen za generatore i transformatore, sklop koji sa aspekta elektro-mašinske struke predstavlja srce elektrane.

Foto: Unsplash.com

Gradnja ove hidroelektrane koštala je oko 830 miliona američkih dolara, što bi, preračunato u današnje vrednosti, bilo deset puta više. Hidroelektrane predstavljaju jedan od najsloženijih elektroenergetskih objekata, a za Končar je Haditha po instalisanoj snazi bila najveća hidroelektrana koju je izgradio po načelu “ključ u ruke” u svojoj istoriji, piše Poslovni.

Končar je ujedno i jedan od poslednjih preostalih proizvođača na evropskom tlu koji još proizvodi generatore, a s druge strane, revitalizacija postojećih kapaciteta postaje je sve vrednija niša.

O poslu za obnovu Hadithe, prema informacijama iz Končara, prvi pregovori započeli su pre deset godina, ali su zbog pojave ISIL-a i ratnog stanja bili zaustavljeni. Obnovljeni su na poziv Iračana pre godinu i po dana.

Rok za obnove Hadithe je 1.230 dana, odnosno tri godine i četiri meseca, a garantni rok godinu dana od puštanja u pogon svake etape. Iako je u proteklim godinama uspešno realizovao više manjih ugovora, uglavnom isporuke opreme i rezervnih delova, upravo zaključeni posao u Končaru označavaju istorijskim za njihovo dalje globalno pozicioniranje.

“Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduslovi za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta”, naglasio je predsednik Uprave kompanije Končar Gordan Kolak.

Revitalizacija je uvek zahtevnija od izgradnje novog postrojenja, a u Končaru računaju i da će se tokom realizacije ovog posla pojaviti potreba za revitalizacijom i ostatka postrojenja, te da je, s obzirom na njegovu veličinu, realno očekivati dugotrajno prisustvo u realizaciji novih poslova i proširenjem delatnosti na ostala područja u kojima je Končar etabliran.

  • GOCA BG

    27.6.2022 #1 Author

    Ovo je istorijski projekat za Koncar,bravo!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.6.2022 #2 Author

    Naši stručnjaci su najbolji na svetu

    Odgovori

  • ZVE84

    3.7.2022 #3 Author

    Elektrane su potrebne u matičnim zemljama, ne u Iraku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...