najveći deo gasa dobijaćemo i dalje od rusije

Mihajlović: EPS se ne prodaje, biće dovoljno energije i energenata za predstojeću zimu

SrbijaU fokusuVesti

16.6.2022 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mihajlović: EPS se ne prodaje, biće dovoljno energije i energenata za predstojeću zimu Mihajlović: EPS se ne prodaje, biće dovoljno energije i energenata za predstojeću zimu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je u četvrtak da će država uraditi sve što od nje zavisi kako bi obezbedila dovoljne... Mihajlović: EPS se ne prodaje, biće dovoljno energije i energenata za predstojeću zimu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je u četvrtak da će država uraditi sve što od nje zavisi kako bi obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu i da neće biti restrikcija, saopštio je njen kabinet.

„Jasno je da nas čeka teška zima, ali smo napravili važne korake u pripremi. Najveći deo gasa dobijaćemo i dalje iz Rusije, što je jako važno, s obzirom na to da smo 100 odsto zavisni od njega, napravili smo dogovor o zakupu skladišta sa Madjarskom, a imamo i naš deo u Banatskom Dvoru i najvećim delom smo obezbedili dovoljne količine“, rekla je Mihajlović, gostujući na TV Prva, prenosi Beta.

Dodala je da Srbija tokom zime troši više od 12 miliona kubnih metara gasa i da će biti potrebno obezbediti i dodatne količine, osim ugovorenih.

Mihajlović je istakla da se svakodnevno radi na tome da se obezbedi dovoljno i gasa i nafte, i naftnih derivata i električne energije, i da veruje da će svega biti dovoljno.

„Svakako smo u boljoj situaciji od mnogih država u Evropi. Ono što zavisi od nas uradićemo, ali ne znamo da li će biti problema koji zavise od drugih“, rekla je Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanje o pisanju pojedinih medija da će Elektroprivreda Srbije (EPS) biti privatizovana, rekla da se o toj temi nikad nije razgovaralo

„Ja sam poznata po tome, čak sam i napadana, da uvek odgovaram na sva pitanja medija, ali novine koje pišu o prodaji EPS-a nisu ni tražile informaciju od ministarstva“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se EPS ne prodaje i da niko ne razmišlja da „sistemski važno preduzeće bude privatizovano“.

Mihajlović je rekla da EPS treba da gradi nove kapacitete, pre svega reverzibilne hidroelektrane, kao i solarne i vetroelektrane, a da strateška partnerstva ima po projektima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...