Saradnja u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa

Mihajlović sa predstavnicima EBRD o investicijama u obnovljive izvore energije

BankeBiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

14.6.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mihajlović sa predstavnicima EBRD o investicijama u obnovljive izvore energije Mihajlović sa predstavnicima EBRD o investicijama u obnovljive izvore energije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio potpredsednik Alen Pilu... Mihajlović sa predstavnicima EBRD o investicijama u obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio potpredsednik Alen Pilu (Alain Pilloux) o investicijama u projekte obnovljivih izvora energije (OIE), povećanju energetske efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je rekla da je ministarstvo donelo moderan zakonski okvir i da priprema dva važna starteška dokumenta – nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike, te da je saradnja sa EBRD značajna u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa, prenosi eKapija.

„Sa EBRD-om imamo dobru saradnju i verujem da ćemo tako i nastaviti. Trenutna vrednost naših zajedničkih projekata je 360 miliona evra. Naš najvažniji zadatak tiče se promene energetskog miksa i kako da više koristimo druge vidove energije, pre svega OIE, kako bismo postigli karbonsku neutralnost do 2050. godine“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da su za Srbiju posebno važna tri gasna interkonektora – sa Bugarskom, koji se gradi, kao i planirane interkonekcije sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom.

Alen Pilu je rekao da je zakonski okvir u energetici unapredjen, ali da očigledno postoji i određen otpor promenama, te da je posebno važna uloga Elektroprivrede Srbije (EPS) u razvoju OIE.

„Kao banka radimo sa najvećim svetskim investitorima i ako uspete da ih privučete u Srbiju, tog trenutka energetski sektor će početi da se razvija velikom brzinom. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, imamo veliki broj projekata i važno je da ih proširimo na celu Srbiju. Želimo da pomognemo i kada je reč o gasnoj diverzifikaciji“, rekao je Pilu.

Na sastanku je bilo reči i o povećanju kapaciteta domaćinstava za proizvodnju solarne energije, imajući u vidu da su procedure pojednostavljene i da postoji velika zainteresovanost i kod privrede i kod građana za postavljanje solarnih panela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...