prioritet je unapređenje energetske efikasnosti

Mihajlović: Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

EkologijaEUInfrastrukturaInovacijeSrbijaU fokusuVesti

16.5.2022 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Mihajlović: Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku Mihajlović: Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će javnosti uskoro biti predstavljen predlog Nacionalng plana za klimu i energetiku, kao i javna... Mihajlović: Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će javnosti uskoro biti predstavljen predlog Nacionalng plana za klimu i energetiku, kao i javna rasprava o tom dokumentu, čijim usvajanjem će Srbija odrediti pravac i strukturu razvoja energetskog sektora.

„Nacionalni integrisani klimatski i energetski plan biće uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Srbije i Evropska unija vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine. Zvezda vodilja jeste unapređenje energetske efikasnosti, što je jedan od stubova naše energetske politike, jer time čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju. Takođe, biće reči o povećanju izgradnje kapaciteta koje koriste obnovljivi izvori energije (OIE), reverzibilnim hidroelektranama, zelenom vodoniku, skladištima energije“, kazala je ona posle sastanka Upravnog odbora integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, prenela je agencija Beta.

Kako je dodala, sve što postoji u scenarijima biće, koliko god je potrebno, na javnoj raspravi, jer se, navela je, ne tiče samo akademske, stručne javnosti, profesora, ministarstava, već je važno za svakog građanina Srbije, zbog čega treba da se čuje svako mišljenje, predlog i sugestiju.

„Кada je reč o tome kako će izgledati naš energetski miks u narednim godinama i decenijama, postoje dva najvažnija strateška dokumenta koja će odrediti put razvoja, a to su Strategija razvoja energetike i Nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku“, rekla je ministarka.

Ukazala je da Srbija od prošle godine radi na donošenju ta dva dokumenta, koja će usaglasiti razvoj energetike, odrediti strukturu energetskog miksa i voditi računa o zdravlju životne sredine, ali ne od danas do sutra, već do 2050. godine, prenosi agencija Beta.

Mihajlović je rekla da je održano više od 50 sastanaka u različitim formatima, na kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava, javnih preduzeća, ali i Evropske unije (EU), Energetske zajednice, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i da će od početna 33 radna scenarija biti predstavljeno šest.

Na sastanku su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.

 • N.N.

  16.5.2022 #1 Author

  Videcemo sta ce doneti javna rasprava

  Odgovori

 • GINKO

  16.5.2022 #3 Author

  Bas me zanima sta ce se dogoditi?!

  Odgovori

 • kaćica

  16.5.2022 #4 Author

  Bas me zanima sta ce odluciti ako je javna rasprava.

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.5.2022 #5 Author

  Ocekujemo neke konkretne mere,a ne sta su uzeli u razmatranje…

  Odgovori

 • VERA

  16.5.2022 #6 Author

  Ma stalno su im usta puna energetske efikasnosti, daleko smo mi od toga.

  Odgovori

 • NINO

  17.5.2022 #7 Author

  Mogu da raspravljaju koliko hoce, zna se kako ce biti, jer 1 covek uvovoj drzavi sve odlucuje.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  17.5.2022 #8 Author

  Valjda će doneti neke dobre odluke po pitanju klime i energetike.

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #9 Author

  To I jeste najvaznije za javnost, posle sada nastupajuce inflacije

  Odgovori

 • Milisavka

  23.5.2022 #10 Author

  Samo konkretne mere

  Odgovori

 • Lolek

  13.10.2022 #11 Author

  Mora tako

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...