investicija vredna 17,5 miliona evra

Započeta izgradnja vetroparka Kula 2 u Štolcu

EkologijaFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

11.5.2022 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Započeta izgradnja vetroparka Kula 2 u Štolcu Započeta izgradnja vetroparka Kula 2 u Štolcu
Kompanije MK Group i Fintel energija počele su u sredu u Štolcu kod Kule izgradnju vetroparka Kula 2, a investicija je vredna 17,5 miliona... Započeta izgradnja vetroparka Kula 2 u Štolcu

Kompanije MK Group i Fintel energija počele su u sredu u Štolcu kod Kule izgradnju vetroparka Kula 2, a investicija je vredna 17,5 miliona evra.

Vetroturbine najsavremenije tehnologije su u blizini prvog vetroparka u Srbiji „Kula“, koji su otvorile te kompanije 2015. godine.

Planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a vetroparkovo puštanje u rad u martu 2023. godine, prenosi agencija Beta.

„Današnje vreme jeste vreme velikih promena, ali MK Group ostaje posvećena planiranim investicijama poslovanja. Planirano je da ovaj pogon godišnje proizvede 28,6 gigavat časova struje, što znači da će električnom energijom biti snabdevano 8.000 domaćinstava. Sledeće godine planiramo puštanje u rad i prvu proizvodnju“, rekao je direktor MK Group Mihailo Janković.

On je podsetio da sa tri otvorena vetroparka i četvrtim u gradnji, zajednička investicija Fintel energije i MK Group u projekte koji se tiču Zelene agende sada iznosi 163 miliona evra.

„Činjenica je da smo ne samo na evropskom tržištu i u Srbiji pioniri u oblasti proizvodnje energije, već i najznačajniji nezavisni proizvođač. Sve nas to obavezuje da nastavimo sa daljim ulaganjem u nove kapacitete“, rekao je Janković, prenosi agencija Beta.

Vetrenjače
Foto: Unsplash.com

On je istakao da je razvoj energetskog tržišta u Srbiji u skladu sa Zelenom agendom, koji uključuje dekarbonizaciju, čistu i održivu energiju i smanjenje zagađenosti, ali i dodatne prednosti za lokalne zajednice i nova radna mesta.

„Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji obezbedili smo 238 gigavat sati struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope“, rekao je generalni direktor kompanije Fintel energija Ticijano Djovaneti (Tiziano Giovannetti).

Partner kompanija MK grupe i Fintel Energije na ovom projektu je Erste banka.

„U prethodnih 13 godina finansirali smo preko 90 projekata iz domena obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti ukupne vrednosti nešto više od 300 miliona evra. Od toga je 390 megavata kapaciteta za proizvodnju električne struje iz vode, vazduha i vetra tj. solara, sunca i biomase. Klimatska neutralnost jedan je od glavnih ciljeva čovečanstva u 21. veku“, rekao je direktor sektora poslova sa pravnim licima Erste banke Nikola Stamenković.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je navela da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz obnovljivih izvora energije (OIE), prenosi agencija Beta.

„U našem energetskom miksu sada imamo oko 3,5 odsto energije iz OIE, a naš cilj je da do 2040. imamo minimum 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a imajući u vidu potencijale, to može biti i više“, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je donet novi zakonodavni okvir u oblasti energetike.

„Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, stvorili smo uslove za povećanje novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore. Postavljanjem kamena temeljca za izgradnju vetroparka ‘Kula 2’ vidimo konkretne rezultate zakona i pravac koji smo odredili za razvoj energetike“, rekla je ministarka.

Istakla je da će država pomoći i EMS-u i EPS-u da grade nove, pre svega prenosne kapacitete.

MK Group i Fintel energija najavile su i nov projekat, Agrosolar, investiciju vrednu 340 miliona evra. On se bazira na energiji sunca kojom će biti snabdeveno 200.000 domaćinstava i na održivoj poljoprivredi.

Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sata.

MK GROUP DOO BEOGRAD

BULEVAR MIHAJLA PUPINA 115E, 11070 Beograd (Novi Beograd) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
38.407.963,25 ( 2020)
Broj zaposlenih:
70 ( 2020)

Fintel energija i MK Group su 2015. godine otvorili vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 megavata, a godinu dana kasnije i drugi „La Piccolina“, instalisane snage 6,6 megavata. Pokretanjem vetroparka „Košava“ u Izbištu 2019. godine, instalisane snage 69 megavata, 45.000 stanovnika koristi zelenu struju.

  • VERA

    11.5.2022 #1 Author

    Odlično, potrebne su nam ovakve investicije i ekološki izvori energije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #2 Author

    Samo da bude jos ovakvih projekata i investicija kod nas…

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #3 Author

    Ozbiljna investicija,ozbiljan kapital,samo napred da idemo

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #4 Author

    Investija je super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...