Vrednost firme iz Saudijske Arabije porasla za 28 odsto

Energetski gigant Saudi Aramco postao najvrednija kompanija na svetu

BerzaFirme u fokusuNovacU fokusuVesti

12.5.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Energetski gigant Saudi Aramco postao najvrednija kompanija na svetu Energetski gigant Saudi Aramco postao najvrednija kompanija na svetu
Saudi Aramco preuzeo je titulu najvrednije kompanije sveta od Apple zahvaljujući rastu cena nafte koji podstiče proizvođače sirovina dok visoka inflacija guši potražnju za... Energetski gigant Saudi Aramco postao najvrednija kompanija na svetu

Saudi Aramco preuzeo je titulu najvrednije kompanije sveta od Apple zahvaljujući rastu cena nafte koji podstiče proizvođače sirovina dok visoka inflacija guši potražnju za tehnološkim akcijama.

Izvor: Google

Akcije energetske kompanije zabeležile su rekordan rast vrednosti, pri čemu je njena tržišna kapitalizacija dostigla 2,43 biliona dolara. S druge strane, akcije kompanije Apple su izgubile 5,2 odsto vrednosti, pa se njima trgovalo po ceni od 146,50 dolara. Tržišna kapitalizacija tehnološkog giganta iznosi 2,37 biliona dolara, piše Bloomberg.

Rast cena nafte, zahvaljujući kome je Aramco ostvario veliki profit, pogoršava inflaciju koja dalje navodi Federalne rezerve, američku centralnu banku, da podiže referentne kamatne stope najbržim tempom u poslednje dve decenije. Kako kamatne stope rastu, tako investitorima postaje jasno da će zarade tehnoloških kompanija biti manje, pa samim tim i cene akcija ovih firmi postaju niže.

Ranije ove godine, firma Apple je dostigla tržišnu vrednost od tri biliona dolara, što je u tom trenutku bilo za bilion dolara više od vrednosti kompanije Aramco. Od tada, vrednost tehnološke kompanije je pala za 20 odsto, dok je energetski gigant zabeležio rast od 28 odsto.

Ovogodišnji pad vrednosti akcija tehnoloških kompanija uzrokovan je zabrinutošću vezanom za inflaciju i agresivnu politiku Federalnih rezervi. Poslednji rezultati kompanije Apple ukazuju na teškoće sa kojima se ona suočava usled ograničenog snabdevanja. Akcije ove kompanije su na tržištu još uvek “siguran ulog”, uzimajući u obzir jačinu bilansnog stanja i konstantan rast. Takođe, pad akcija kompanije Apple niži je od 24,8 odsto ukupnih gubitaka Nasdaq 100 indeksa.

Među kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama, njene akcije i dalje zadržavaju najvišu vrednost. Na drugom mestu je Microsoft, čija se tržišna kapitalizacija procenjuje na 1,95 biliona dolara.

S druge strane, energetski sektor S&P 500 indeksa ove godine je zabeležio rast od 40 odsto, podstaknut skokom vrednosti referentne Brent nafte, koja je početkom godine sa oko 78 dolara porasla do 108 dolara dolara po barelu. U okviru S&P 500 indeksa najbolji performans ove godine imale su akcije kompanije Occidental Petroleum, koje su zabeležile rast od 107 odsto.

  • DJORDJE1

    13.5.2022 #1 Author

    Uopšte ne čudi kada cena nafte iz dana u dan skače.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...