Netflix povukao čitav berzanski segment nadole

Nasdaq u padu, tehnološke kompanije gube poziciju stečenu tokom vrhunca pandemije

BerzaNovacSvetVesti

21.4.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nasdaq u padu, tehnološke kompanije gube poziciju stečenu tokom vrhunca pandemije Nasdaq u padu, tehnološke kompanije gube poziciju stečenu tokom vrhunca pandemije
Wall Street je tokom trgovačkog dana u sredu zabeležio rast indeksa Dow Jones, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok... Nasdaq u padu, tehnološke kompanije gube poziciju stečenu tokom vrhunca pandemije

Wall Street je tokom trgovačkog dana u sredu zabeležio rast indeksa Dow Jones, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok je Nasdaq oslabio zbog oštrog pada cene akcije kompanije Netflix.

Dow Jones je ojačao 0,71 odsto na 35.160 bodova, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.459 poena, a Nasdaq indeks 1,22 odsto na 13.453 boda, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Rast Dow Jones indeksa zahvaljuje se skoku cena akcija kompanije Procter & Gamble od 2,7 odsto, te IBM za više od sedam odsto.

S druge strane, Nasdaq se našao pod pritiskom pada cene Netflix-a od čak 35 odsto, nakon što je ta kompanija za striming video sadržaja u prvom tromesečju zabeležila prvi pad broja pretplatnika u više od deset godina. Razlozi za to su, kako je naveo Netflix, visoka inflacija, rat u Ukrajini i jačanje konkurencije. Kompanija je najavila gubitak i u tekućem tromesečju.

Zbog toga su oštro pale i cene akcija drugih kompanija sa sličnom uslugom, kao što su Walt Disney i Warner Bros Discovery.

Pod pritiskom su se našle i akcije kompanija koje su najviše profitirale od rada od kuće za vreme pandemije korona virusa. Cena Zoom Video Communications-a pala je šest odsto.

Nasdaq indeks je od početka godine u minusu gotovo 14 odsto, a S&P 500 oko 6,5 odsto.

Poslednjih nedelja tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama i straha da će američka centralna banka povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo. S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Od 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje, njih 80 odsto ostvarilo je u prvom tromesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Obično očekivanja premaši 66 odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su zbirno rasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto na 7.629 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,47 odsto na 14.362 poena, a pariski CAC 1,38 odsto na 6.624 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...