loša procena koštala ga 430 miliona dolara

Netflix doneo gubitke poznatom berzanskom investitoru

BerzaNovacSvetVesti

21.4.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Netflix doneo gubitke poznatom berzanskom investitoru Netflix doneo gubitke poznatom berzanskom investitoru
Poznati američki berzanski investitor Bil Ekman (Bill Ackman) je prodao svoj udeo u kompaniji Netflix pošto je izgubio više od 430 miliona dolara na... Netflix doneo gubitke poznatom berzanskom investitoru

Poznati američki berzanski investitor Bil Ekman (Bill Ackman) je prodao svoj udeo u kompaniji Netflix pošto je izgubio više od 430 miliona dolara na njenim akcijama za manje od tri meseca.

Ekmanov fond Pershing Square Capital Management saopštio je u sredu da je prodao akcije Netflix-a nakon što je ova kompanija prijavila neočekivani pad pretplatnika u prvom kvartalu i predvidela još veći pad u tekućem.

Akcije Netflix-a su pale 35 odsto na 226,19 dolara na zatvaranju jučerašnjeg berzanskog dana u Njujorku, što ih čini najgorom aktivom u indeksu S&P 500 ove godine.

Ekman je postao jedan od 20 najvećih Netflix-ovih akcionara, kupujući kompanijske hartije od vrednosti pošto su one već počele da gube vrednost zbog zabrinutosti oko baze pretplatnika.

Na osnovu cene pre nego što je Ekman otkrio svoj udeo 26. januara, njegov fond je izgubio oko 435 miliona dolara na više od 3,1 miliona akcija, i vredeo bi otprilike 700 miliona dolara po aktuelnoj ceni.

Akcije Netflix-a su porasle kako je pandemija korona virusa zavladala i dostigla vrhunac u novembru, više nego udvostručivši se u odnosu na početak 2020. godine. Sa padom u sredu, akcije su sada izgubile ogromnih 62 odsto ove godine.

Kupujući nakon početka pada vrednosti akcija, Ekman je u pismu investitorima u januaru rekao da se „pruža prilika za kupovinu po atraktivnoj ceni“. On je naveo povoljne karakteristike kompanije, uključujući njen poslovni model zasnovan na pretplati i menadžerski tim.

U svom pismu akcionarima u sredu, Ekman je rekao da je njegov fond sveukupno pao za dva odsto ove godine. On je rekao da je „naučio iz prošlih grešaka“ i da treba ranije da napusti akcije sa lošim izgledima.. Rekao je da će novac od prodaje udela u kompaniji Netflix preusmeriti na druge prilike.

Bil Ekman je i ranije imao promašene procene. Imao je gubitke u kompaniji Herbalife, a zbog Valeant Pharmaceuticals izgubio je četiri milijarde dolara.

  • Pasparrtu

    21.4.2022 #1 Author

    Naravno da opada, narod vraca lagano svoj zivot u normalu nakon zatvaranja…a opada i tim pre sto se jedno deset osoba loguje na jednu sifru..

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.4.2022 #4 Author

    Bas tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...