Da li je već odabran budući poslovni partner?

EPS ide ka privatizaciji – prelazi iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

15.6.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

EPS ide ka privatizaciji – prelazi iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo EPS ide ka privatizaciji – prelazi iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo
Firma Renewables iz Majamija je, prema izvorima lista Nova iz Vlade Srbije, praktično već odabrana kao budući partner Elektroprivrede Srbije (EPS) u procesu svojinske... EPS ide ka privatizaciji – prelazi iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo

Firma Renewables iz Majamija je, prema izvorima lista Nova iz Vlade Srbije, praktično već odabrana kao budući partner Elektroprivrede Srbije (EPS) u procesu svojinske tranformacije, odnosno prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

List podseća da bi EPS trebalo do januara 2023. godine da postane akcionarsko društvo i tom svojinskom transformacijom otvara se put ka privatizaciji, odnosno ulasku strateškog partnera ili dokapitalizaciji, prenosi Danas.

Prvi korak je već završen, a to je procena imovine koja je prošla Vladu Srbije, i prema saznanjima Nove, sve bi trebalo da bude završeno do početka januara 2023. godine.

Kompanija iz Majamija bavi se izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije i već je uveliko na srpskom tržištu i sarađuje sa državom.

„Ta američka kompanija je viđena za budućeg strateškog partnera. Saradnja već postoji, a počela je pre desetak meseci“, navodi izvor Nove u EPS-u.

U avgustu 2021. godine potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije i predstavnika kompanije, a potpis na taj sporazum u ime Vlade Srbije stavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.956.469.904,86 (-2020)
Broj zaposlenih:
23.507 (-2020)
 • VERA

  15.6.2022 #1 Author

  Šta ima da traže Amerikanci u EPS -u.?

  Odgovori

 • Jovana24

  15.6.2022 #2 Author

  Ahaa… Znaci zato je sve ovako proslo kako je proslo. Ko je rekao da mi tako nesto hocemo?!

  Odgovori

 • MARKO7

  15.6.2022 #3 Author

  Pametan potez…

  Odgovori

 • Milan

  15.6.2022 #4 Author

  Ni kamen na kamenu neće ostati u Srbiji posle još jednog mandata Vučića i SNSa .Kukali smo na žute(s pravom) da zarad svog džepa rasprodaše Srbiju. Međutim SNS.umesto da zaustavi dalju rasprodaju srpske imovine oni na istu pobodoše glogov kolac PKB,IMT i mnoge druge,a sad će i EPS

  Odgovori

 • Sremac

  15.6.2022 #5 Author

  Pa vodja nam je odavno obecao zapadni standard I demokratiju.A to mogu da nam donesu samo zapadni investitori.A narod to prihvati zdravo za gotovo I ojn ponovo predsednik, Mihajlovicks ministar, a Brnabicka u Jovankinoj vili. I ptemijerka.Ja samo konstatujem, a izborni rezultati kazu sta „NAROD“ zeli.

  Odgovori

 • Seka

  15.6.2022 #6 Author

  Bravo Milane, Bravo Sremac !!!

  Odgovori

 • Tatjana

  15.6.2022 #7 Author

  Sta se radi, vise ne znas sta da mislis

  Odgovori

 • A12

  19.9.2022 #8 Author

  Dal je moguće?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *