pored Crne Gore, očekuje se uvoz i iz Rumunije i Bugarske

Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, a kamoli za građane

SrbijaVesti

10.6.2022 13:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, a kamoli za građane Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, a kamoli za građane
Vlada Srbije je odobrila Elektroprivredi Srbije da do kraja 2023. godine uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad obrenovačkih termoelektrana,... Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, a kamoli za građane

Vlada Srbije je odobrila Elektroprivredi Srbije da do kraja 2023. godine uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad obrenovačkih termoelektrana, koje pokrivaju polovinu potreba za strujom u zemlji, a rudnik Kolubara sada daje trećinu manje uglja neophodnog za zimu, objavila je danas Radiotelevizija Srbije.

U kolubarskim rudnicima radi se u tri smene i svom raspoloživom mehanizacijom. Odlagač na kojem je zimus došlo do havarije biće u funkciji do kraja godine.

Kolubarski kopovi dnevno daju oko 62.000 tona uglja, a krajem leta kopaće se, kako najavljuju, 80.000 tona. Ipak, uvoz je neophodan, prenosi Beta pozivajući se na RTS.

Za proizvodnju jednog megavat sata struje, u proseku je potrebno 1,6 tona uglja i u ovom trenutku jeftinije je uvoziti ugalj nego struju.

„Ugovorili smo 300.000 iz Pljevalja iz Crne Gore i 100.000 iz Banovića. To je nešto kvalitetniji ugalj, što će nam pomoći i da dignemo kvalitet ovog našeg uglja. Odnosno, u trenucima kada imamo pad snage da je podignemo, na taj način ćemo smanjiti upotrebu mazuta“, izjavio je izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u Milan Jakovljević.

Računa se i na uvoz uglja iz Bugarske, Rumunije, ali je problem transport koji i povećava troškove. Najavljena je mogućnost uvoza i sa Kosova i Metohije – potencijal je ogroman, ali saradnju diktira politika, naveo je RTS.

U kolubarskim rudnicima je pet kopova, a plan je da 2025. godine rade samo tri: Tamnava zapadno polje, Polje E i novi kop Radljevo, koji će obezbediti dovoljno kvalitetnog uglja.

Za građane na stovarištima ove godine neće biti ni uglja iz Kolubare, niti uglja iz Kostolca.

  • N.N.

    10.6.2022 #1 Author

    Bice dosta problema

    Odgovori

  • MARKO7

    10.6.2022 #2 Author

    Biće mnogo problema oko toga…

    Odgovori

  • SRDJAN

    10.6.2022 #3 Author

    Kakvo ce tek ludilo biti na jesen i zimu.

    Odgovori

  • Milovan94

    11.6.2022 #4 Author

    Ovo su baš loše vesti

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.6.2022 #5 Author

    Tek cemo da uvozimo ugalj.

    Odgovori

  • Jovana24

    14.6.2022 #6 Author

    Uvoz sa Kosova… Ha ha ha.

    Odgovori

    • Aleksandar

      17.6.2022 #7 Author

      Naravno da neće biti dovoljno koliko pare toliko muzike
      Uglja ima ali dajte svakom radniku 10000 mesečno i videćete kako se bolje radi i plus ćemo izvoziti ugalj i prodavati drugim zemljama

      Odgovori

  • gaga

    20.6.2022 #8 Author

    Ne postoji ekonomska isplativost za uvoz uglja iz Bugarsks i Rumunije. Naše pruge ne mogu izdržati tolika opterećenja, nemamo ni vagona. TENT se mora rekonstrruisati za druge vrste uglja što je veoma rizično. U slučaju havarija, to bila katastrofa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...