Predviđena isporuka prvih 40.000 tona uglja

Crnogorski rudnik uglja potpisao ugovor sa EPS-om

RegionSrbijaVesti

26.5.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski rudnik uglja potpisao ugovor sa EPS-om Crnogorski rudnik uglja potpisao ugovor sa EPS-om
Rudnik uglja Pljevlja (RUP) potpisao je ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovor su u prostorijama EPS-a potpisali izvršni direktor... Crnogorski rudnik uglja potpisao ugovor sa EPS-om

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) potpisao je ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovor su u prostorijama EPS-a potpisali izvršni direktor RUP-a Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

“Ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona uglja. Cena uglja iznosi 28,8 evra bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg”, navodi se u saopštenju.

Primera radi, za istu toplotnu moć od 8.000 kJ/kg cena uglja za Termoelektranu Pljevlja iznosi 23,4 evra, što je 20 odsto niža cena u odnosu na dogovorenu cenu sa EPS-om.

“Transport dogovorene količine uglja na železničku stanicu u Prijepolju realizovaće RUP, dok će troškove pokriti EPS, kao i troškove utovara uglja u vagone u stanici Prijepolje, čiju uslugu je obezbedio RUP nakon sprovedenog tenderskog postupka”, rekli su iz RUP-a.

Lekić je rekao da je kroz tu saradnju Rudnik uglja obezbedio novo tržište za plasman uglja što predstavlja veliki dan za kompaniju.

„Juče smo, na obostrano zadovoljstvo, formalizovali saradnju sa jednim regionalnim energetskim gigantom kakva je Elektroprivreda Srbije. Poseban značaj ove saradnje je što smo na ovaj način napravili značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja”, ocenio je Lekić.

On veruje da je ovo dobar zamajac za širenje proizvodnih kapaciteta kompanije koja će i ubuduće biti lokomotiva razvoja pljevaljske, ali i privrede Crne Gore.

  • NINO

    27.5.2022 #1 Author

    Sirimo trziste i partnere.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.5.2022 #2 Author

    Odlicna poslovna saradnja dve drzave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...