posebno ranjiva demografska kategorija poslednjih godina

Nemačka nedovoljno štiti staro stanovništvo

EULifestyle

12.12.2023 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nemačka nedovoljno štiti staro stanovništvo Nemačka nedovoljno štiti staro stanovništvo
Stanovništvo u Nemačkoj i svetu postaje starije, ali država nedovoljno štiti stare od nasilja i diskriminacije, upozorio je Institut za ljudska prava (DIMR). Povod... Nemačka nedovoljno štiti staro stanovništvo

Stanovništvo u Nemačkoj i svetu postaje starije, ali država nedovoljno štiti stare od nasilja i diskriminacije, upozorio je Institut za ljudska prava (DIMR). Povod za kritiku je negativan odgovor nemačke vlade na predlog Ujedinjenih nacija da pokrenu pregovore o usvajanju konvencije o pravima i zaštiti starih.

„Imajući u vidu globalni rast broja starih, uključujući i Nemačku i Evropu, to je očigledna pogrešna i propuštena prilika“, rekla je direktorka DIMR Beate Rudolf.

Prema njenim rečima, pandemija je ukazala koliko stariji ljudi mogu biti ranjivi, a na njihov život mogu da utiču i klimatske promene i digitalizacija, piše DPA.

Tvrdnja vlade iz odgovora na inicijativu UN, da su posebne potrebe najstarije društvene grupe dovoljno pokrivene postojećim konvencijama, ne stoji, nastavila je Rudolf.

Na primer, nijedna konvencija ne reguliše pravo na palijativnu negu, a nema posebnih propisa za zaštitu starih od nasilja i finansijskog iscrpljivanja, kao ni protiv diskriminacije po osnovu starosti.

Istovremeno, efekat konvencija UN o pravima pojedinih grupa vide se, na primer, kod osoba sa invaliditetom. Relevantnu konvenciju Nemačka je ratifikovala 2009. i u međuvremenu regulisala pitanja inkluzije i pristupa.

DIMR je nezavisna, neprofitna nacionalna institucija zadužena za promociju prava osoba sa invaliditetom i primenu odgovarajućih konvencija UN u Nemačkoj. Finansiraju je Bundestag i partneri u pojedinačnim projektima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...