najavljeni veliki infrastrukturni poslovi

Luka Bar obezbedila 1,46 miliona evra kroz tri nova EU projekta

BiznisRegion

30.11.2023 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Luka Bar obezbedila 1,46 miliona evra kroz tri nova EU projekta Luka Bar obezbedila 1,46 miliona evra kroz tri nova EU projekta
Luka Bar je kroz tri nova projekta Evropske unije (EU) obezbedila 1,46 miliona evra, kao rezultat uloženih napora i uspeha u prethodnom programskom periodu... Luka Bar obezbedila 1,46 miliona evra kroz tri nova EU projekta

Luka Bar je kroz tri nova projekta Evropske unije (EU) obezbedila 1,46 miliona evra, kao rezultat uloženih napora i uspeha u prethodnom programskom periodu 2014–2020, u novom programskom periodu 2021-2027, u okviru Euro MED programa.

Luka Bar je obezbedila učešće na dva projekta, a u septembru je pokrenut jedan strateški projekat iz South Adriatic programa, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

U okviru ovih projekata, kako su objasnili iz preduzeća, biće pripremljena tehnička dokumentacija za velike infrastrukturne projekte, a planirano je i uređenje unutrašnjeg parkinga u luci, kao i nabavka opreme za eko zaštitu, instalacija solarnih panela.

“Dodatno, u narednoj godini, Luku Bar očekuju i rezultati kandidovanja projekata iz ADRION programa, kao i priprema i kandidovanje novih projekata u South Adriatic programu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Luke Bar su kazali da je prošle sedmice u Bariju održan događaj u vezi sa kapitalizacijom rezultata programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, u susret novom South Adriatic programu 2021-2027.

U okviru teme Urbanističko planiranje i održiva aktivna mikro-mobilnost, održana je prezentacija pet projekata iz programa Italija – Albanija – Crna Gora, od kojih je Luka Bar bila projekt partner u tri, uključujući i EFINTIS, u kojem je bila vodeći partner.

“Ovi konkretni projekti su posebno izdvojeni kao primjeri dobre prakse i uspešne realizacije, a koji imaju potencijal prenosivosti rezultata i aktivnosti na druge projekte koji bi se mogli realizovati u okviru novog programa. Luka Bar je prepoznata kao pouzdan partner od evropskih institucija sa iskusnim timom u realizaciji EU projekata”, rekli su iz kompanije.

U prethodnom programskom periodu 2014-2020, Služba upravljanja međunarodnim projektima je uspešno realizovala 13 projekata finansiranih od EU i to osam iz ADRION programa, četiri iz Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora programa i jedan iz MED programa.

“Navedeni projekti su doneli značajna unapređenja u luci u oblasti digitalizacije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, održive mobilnosti, unapređenje bezbednosti i sigurnosti u luci”, dodali su iz preduzeća.

Rad na evropskim projektima izdvojio je Luku Bar po uspehu u samom vrhu institucija na državnom i regionalnom nivou, što je rezultiralo brojnim učešćima zaposlenih iz ove Službe na međunarodnim konferencijama i panelima na evropskom nivou.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...