Aplicirano preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan WBIF

Ministarstvo saobraćaja Crne Gore traži sredstva za izgradnju pruge od Podgorice do aerodroma

BiznisRegion

8.4.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministarstvo saobraćaja Crne Gore traži sredstva za izgradnju pruge od Podgorice do aerodroma Ministarstvo saobraćaja Crne Gore traži sredstva za izgradnju pruge od Podgorice do aerodroma
Podgorica je glavni grad turističke zemlje koja nije povezana sa aerodromom javnim prevozom. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore je preko Investicionog okvira za... Ministarstvo saobraćaja Crne Gore traži sredstva za izgradnju pruge od Podgorice do aerodroma

Podgorica je glavni grad turističke zemlje koja nije povezana sa aerodromom javnim prevozom.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore je preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan WBIF apliciralo za sredstva za projekat izgradnje pruge od Podgorice do aerodroma, saznaje CdM. Kako navodi CdM, ishod te prijave biće poznat u junu. Cilj je povezivanje Podgorice sa aerodromom železnicom.

Podgorica je glavni grad turističke zemlje koja nije povezana sa aerodromom javnim prevozom. Putnici, posebno turisti koji sleću na podgorički aerodrom, nemaju drugo rešenje da se povežu sa glavnim gradom Crne Gore osim taksijem.

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) podržava društveno-ekonomski razvoj i članstvo u EU u svim zemljama Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija), kroz obezbeđivanje sredstava i tehničke pomoći za strateške ulaganja.

To je zajednička inicijativa EU, međunarodnih finansijskih institucija (MFI), bilateralnih donatora i vlada Zapadnog Balkana.

WBIF obezbeđuje finansiranje i tehničku pomoć za strateške investicije u energetiku, životnu sredinu, društveni sektor, transport i digitalnu infrastrukturu. Takođe podržava inicijative za razvoj privatnog sektora.

Podgorički aerodrom je jedini u regionu pored Niša koji ima prugu, pisao je tada Zamaero. Međutim, za razliku od Niša, Podgorica ima železničku stanicu „Aerodrom“.

Udaljenost između ove stanice i terminala je 985 metara ili deset minuta hoda. Zbog toga bi aerodrom morao više da koristi ovu stanicu.

Ako bi se linija od Nikšića do aerodroma produžila, uz liniju do Bara, čak bi i Podgorica imala dovoljno polazaka da ne bi bilo potrebe za autobuskom linijom, već bi grad bio povezan železnicom. Uz zaista male izmene (jedan polazak za Bijelo Polje i produženje linije iz Nikšića), aerodrom bi imao odličnu vezu sa četiri od šest najvećih crnogorskih gradova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...