Finansijske posledice sprovođenja plana Evropa Sad 2

MMF: Ako Crna Gora smanji PIO doprinose i poveća minimalac, PDV mora da bude 30 odsto

Region

10.5.2024 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF: Ako Crna Gora smanji PIO doprinose i poveća minimalac, PDV mora da bude 30 odsto MMF: Ako Crna Gora smanji PIO doprinose i poveća minimalac, PDV mora da bude 30 odsto
Međunarodni monetarni fond (MMF) kritikovao je plan o smanjenju doprinosa i povećanju minimalne zarade u Crnoj Gori, poznat kao „Evropa sad 2“, objavile su... MMF: Ako Crna Gora smanji PIO doprinose i poveća minimalac, PDV mora da bude 30 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) kritikovao je plan o smanjenju doprinosa i povećanju minimalne zarade u Crnoj Gori, poznat kao „Evropa sad 2“, objavile su podgodičke Vijesti.

MMF je u izveštaju naveo da bi smanjenje ili ukidanje doprinosa za PIO stvorilo „rupu“ u budžetu zbog koje bi PDV morao biti povećan na 30 odsto.

Nova vlada je, kako podsećaju Vijesti, obećala kroz sprovođenje programa „Evropa Sad 2“ povećanje minimalne zarade na 700 evra i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije.

„To predstavlja visok rizik za javne finansije“, stav je MMF, koji je ocenio da bi takve politike dovele do značajnog pogoršanja fiskalnog položaja i do veće inflacije u Crnoj Gori.

MMF je ukazao i da bi realizacija programa „Evropa Sad 2“ dovela do toga da javni dug države premaši 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029. godini, kao i da bi finansiranje takvih politika značilo da moraju da se sprovedu i druge mere, među kojima bi bilo povećanje PDV, čija stopa trenutno iznosi 21 odsto.

„Primera radi, povećanje stope PDV-a za šest procentnih poena donelo bi dodatni prihod od samo četiri odsto BDP-a. Bilo bi potrebno prilagođavanje PDV-a od devet procentnih poena da se primarni balans dovede na nulu. Tako značajno povećanje stope PDV-a bilo bi regresivno i visoko inflatorno“, upozorio je MMF.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...