u okviru projekta Zelena transformacija

Na Elektrotehničkom fakultetu u Crnoj Gori počinje 3D štampa hrane

Hi-techLifestyleRegion

22.9.2023 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na Elektrotehničkom fakultetu u Crnoj Gori počinje 3D štampa hrane Na Elektrotehničkom fakultetu u Crnoj Gori počinje 3D štampa hrane
Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore pod nazivom Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive... Na Elektrotehničkom fakultetu u Crnoj Gori počinje 3D štampa hrane

Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore pod nazivom Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente počinje 2. oktobra i trajaće tri meseca.

Rukovodilac projekta i profesorka ETF-a, Milena Đukanović, kazala je da će studenti koji budu pratili ovaj program, svakog ponedeljka u trajanju od četiri sata, biti u prilici da svojom kreativnošću podrže i osete zelenu transformaciju Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije, piše Mina.

„Studenti će se upoznati sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Studenti će raditi na prvom 3D štampaču za hranu u Crnoj Gori osmišljavajući sopstvene recepte od sastojaka neživotinjskog porekla, kao i od jestivih ostataka hrane (takozvani food waste)“, navodi se u saopštenju.

Taj koncept se, kako se dodaje, već uveliko koristi u svetu i to u hotelima sa pet zvezdica i restoranima sa Michelin zvezdicama. Interesantne realizacije 3D štampanog kuhinjskog mobilijara koji će se praviti od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane.

Projekat finansira Fond za inovacije Crne Gore kao jedan od deset prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D soba i Eklektik foto-studio.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...