Rekordni poslovni rezultati

Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra

BiznisInfrastrukturaRegion

22.9.2023 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi ove godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i profit veći od 100 miliona evra, saopštio je izvršni direktor kompanije,... Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi ove godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i profit veći od 100 miliona evra, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

On je kazao da je vrlo teško i nezahvalno dati projekciju rezultata poslovanja kompanije na kraju godine, jer oni zavise od niza okolnosti kao što su hidrološke prilike, nivo akumulacija, tehnička ispravnost, raspoloživost i iskorišćenost kapaciteta, prilike na tržištu i kretanje cena na berzi električne energije, piše Mina.

„Imajući sve to u vidu, a na osnovu postojećih rezultata poslovanja i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih postrojenja, uz prosečne hidrološke prilike i respektabilne cene na berzi do kraja poslovne godine, uz brižan i posvećen odnos uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ostvarenje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli doseći, pa čak i premašiti dobit od 100 miliona evra“, rekao je Rovčanin u intervjuu Vijestima.

On je dodao da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG-a za osam meseci ove godine iskazan kao dobitak u iznosu od 75 miliona evra, što je bolji rezultat od onog ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

„Za osam meseci je izvezeno 869.410 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 149.590 evra po MWh, a u vrednosti od 130.030 evra. U istom periodu tekuće godine uvezeno je 337.430 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 143.310 evra po MWh, a u vrednosti od 48.360 miliona evra“, naveo je Rovčanin.

Foto: Unsplash.com

On je saopštio i da rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja teče planiranom dinamikom i da se očekuje da bude završena tokom 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj, u trajanju od šest do sedam meseci.

„Do sada je realizovano oko 44 odsto vrednosti ugovora. To je jedan od najznačajnijih projekata EPCG-a, jer će nakon njegove realizacije TE Pljevlja ispunjavati sve kriterijume koje propisuju direktive EU za ovu vrstu objekata, čime će biti obezbeđena stabilnost energetskog sistema države“, kazao je Rovčanin.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
527.859.168,00 (2022)
Broj zaposlenih:
4.210 (2022)

On je dodao da TE Pljevlja svake godine ima redovni zastoj zbog remonta u trajanju od dva meseca, a da će zastoj u 2025. godini biti četiri do pet meseci duži nego što je to uobičajeno, kao i da će EPCG po tom osnovu imati oko 500 do 600 GWh manju proizvodnju.

„Planirano je da deo te proizvodnje bude nadomešten proizvodnjom iz hidroelektrana i ulaskom u ovaj period sa što većim nivoom akumulacija. EPCG, takođe, razvija nekoliko solarnih projekata, kao i vetroelektranu (VE) Gvozd čiji ulazak na mrežu očekujemo pre velikog zastoja TE. Deo energije će se svakako obezbediti iz uvoza, a ukupnu vrednost u ovom momentu ne možemo znati, jer se cene električne energije na berzi svakodnevno menjaju“, naveo je Rovčanin.

On je kazao da u kompaniji očekuju da će se do 2025. godine cene električne energije na tržištu stabilizovati i da će EPCG bez većih problema prevazići period velikog zastoja TE Pljevlja zbog priključenja u rad ekoloških postrojenja.

  • SHALIMAR

    23.9.2023 #1 Author

    Bravo za nase komsije,oclican poslovni rezultat!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...