PAD BRUTO DOBITI HRVATSKIH BANAKA U prvom kvartalu niža za 22,7 odsto

BankeNovacRegionVesti

2.6.2020 14:26 Autor: Julijana Vincan 0

PAD BRUTO DOBITI HRVATSKIH BANAKA  U prvom kvartalu niža za 22,7 odsto PAD BRUTO DOBITI HRVATSKIH BANAKA  U prvom kvartalu niža za 22,7 odsto
Banke u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine iskazale su dobit iz poslovanja u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 miliona... PAD BRUTO DOBITI HRVATSKIH BANAKA  U prvom kvartalu niža za 22,7 odsto

Banke u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine iskazale su dobit iz poslovanja u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 miliona kuna manje nego u istom razdoblju 2019. godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Poređenje privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prvom tromesečju ove godine sa onima za isto razdoblje prošle godine pokazuju da je bruto dobit banaka u prva tri meseca ove godine za 22,7 odsto manja nego u prvom kvartalu 2019. godine.

Podaci Centralne banke za taj period odnose se na 20 banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, što je jedna manje nego u istom razdoblju pre godinu dana. Ti podaci pokazuju i da je u prvom tromesečju ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 2,82 odsto, na 437,82 milijarde kuna.

Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. mart ove godine, ukupno 16 banaka je poslovalo sa bruto dobiti, a četiri sa gubitkom, prenosi SeeBiz. Najveću bruto dobit na kraju prvog tromesečja imala je Zagrebačka banka, 531,4 miliona kuna, što je 15,8 procenta manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima HNB, tri stambene štedionice su u prvom tromesečju ostvarile ukupnu dobit od 15,2 miliona kuna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...