PANDEMIJA PRIZEMLJILA JOŠ JEDNU AVIOKOMPANIJU Rumunski Blue Air otišao u stečaj

RegionVesti

7.7.2020 13:38 Autor: Ljiljana Begović 1

PANDEMIJA PRIZEMLJILA JOŠ JEDNU AVIOKOMPANIJU Rumunski Blue Air otišao u stečaj PANDEMIJA PRIZEMLJILA JOŠ JEDNU AVIOKOMPANIJU Rumunski Blue Air otišao u stečaj
Još jedna aviokompanija stradala je zbog krize izazvane epidemijom korona virusa. Rumunski niskobudžetni avioprevoznik „Blue Air“ otpočeo je stečajni postupak. Sud u Bukureštu je... PANDEMIJA PRIZEMLJILA JOŠ JEDNU AVIOKOMPANIJU Rumunski Blue Air otišao u stečaj

Još jedna aviokompanija stradala je zbog krize izazvane epidemijom korona virusa. Rumunski niskobudžetni avioprevoznik „Blue Air“ otpočeo je stečajni postupak. Sud u Bukureštu je odobrio zahtev ove kompanije da mu se omogući zaštita od poverilaca.

Na zahtev koji je kompanija uputila nadležnom sudu 30. juna, stigao je pozitivan odgovor, pa „Blue Air“ ima rok od 18 meseci da uspostavi reorganizaciju poslovanja koja će je dovesti u plus.

„Blue Air“ je saopštio da je izgubio više od 100 miliona evra prihoda usled pandemije. Gubitak će delimično biti nadoknađen paketom državne finansijske pomoći. Vlada Rumunije je odobrila 130 miliona evra pomoći dvema domaćim aviokompanijama „TAROM“ i „Blue Air“.

Foto: Pixabay.com

U aprilu kada je „Blue Air“ zvanično zatražio državnu pomoć, 90 odsto zaposlenih je proglašeno tehnološkim viškom.

Uprkos svemu, kompanija namerava da tokom jula obnovi saobraćaj ka 29 destinacija, a u dogledno vreme i ka 47 destinacija, što će zavisiti od ukidanja restriktivnih mera u zemljama gde leti, piše portal Aviatica.

„Blue Air“ je privatna aviokompanija sa 100 odsto rumunskim kapitalom. Raspolaže sa 29 aviona i, osim u Rumuniji, ima baze u Velikoj Britaniji, Kipru i Italiji. Obavlja saobraćaj do više od 100 destinacija u 20 država.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...