Standard građana ugrožen visokom inflacijom

Plate u Hrvatskoj porasle 77 evra, ali realno pale 4,9 odsto

PoslovanjeRegionU fokusu

23.1.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Plate u Hrvatskoj porasle 77 evra, ali realno pale 4,9 odsto Plate u Hrvatskoj porasle 77 evra, ali realno pale 4,9 odsto
Prosečne neto plate za novembar u Hrvatskoj su nominalno porasle za 2,2 odsto, što je nešto brže od rasta potrošačkih cena. Najnoviji podaci o... Plate u Hrvatskoj porasle 77 evra, ali realno pale 4,9 odsto

Prosečne neto plate za novembar u Hrvatskoj su nominalno porasle za 2,2 odsto, što je nešto brže od rasta potrošačkih cena. Najnoviji podaci o prosečnim platama u okviru poređenja na godišnjem nivou pokazuju nastavak nominalnog rasta, ali i uz nastavak zaostajanja za rastom cena.

Prosečna neto plata za oko 1,4 miliona zaposlenih u javnom sektoru u Hrvatskoj isplaćena u decembru za novembar iznosila je 7.914 kuna ili 1.050,37 evra.

U odnosu na novembar prethodne godine viša je za 580 kuna (77 evra) ili 7,9 odsto, ali ukoliko se računa inflacija u tom periodu, današnje prosečne plate, prema zvaničnim podacima, realno su pale 4,9 odsto.

Uzme li se u obzir da se plate za novembar isplaćuju i uglavnom troše u decembru, računice o tome koliko je pala kupovna moć prosečne plate izgledale bi malo manje loše, budući da su brojke o inflaciji za decembar bile nešto bolje nego za novembar, piše Poslovni dnevnik.

Sa aspekta životnog standarda, i na mesečnom nivou statistika plata deluje malo pozitivnije. U odnosu na neto plate za oktobar, prosečne za novembar nominalno su porasle za 2,2 odsto, što je nešto brže od rasta potrošačkih cena. Prema proračunima Zavoda za statistiku, u odnosu na oktobarske plate, one za novembar realno su u proseku porasle 1,3 odsto.

Evri
Foto: Pixabay.com

Medijalna plata za novembar iznosila je 888 evra neto, što zači da je oko 700.000 zaposlenih u javnom sektoru imalo platu do 6.687 kuna, a isto toliko ih je bilo sa (malo ili mnogo) višim platama. Iako je medijalna plata, dakle, petnaestak odsto niža od prosečne, na godišnjem nivou ona je nominalno porasla 8,8 odsto.

Posmatrano po delatnostima, poređenje na godišnjem nivou pokazuje da su u njih pet neto plate u proseku rasle dvocifrenim stopama. Najveći porast zabeležen je u građevinarstvu (11,7 odsto).

Takođe, dvocifreni rast beleži se i u delatnostima javne uprave i odbrane, prevoza, poljoprivrede, a nadomak povećanju od 10 odsto su i kategorije Informacija i komunikacija, kao i obrazovanja.

U prerađivačkoj industriji i trgovini, grupama delatnosti s najviše zaposlenih, godišnji rast neto plata u proseku je bio nešto manji od ukupnog proseka svih delatnosti.

Iako se u većini prognoza inflacije za ovu godinu i dalje najavljuju osetno niže stope, prema poslednjim ažuriranjima one su u većini slučajeva revidirane naviše. Sad se očekivanja u pogledu rasta potrošačkih cena uglavnom vrte oko sedam odsto.

U svakom slučaju, inflacija će i ove godine, ukupno gledano, poništiti nominalni rast plata rušeći njihovu kupovnu moć i standard građana. Prema projekcijama hrvatske vlade vezanim za tržište rada i plate, nakon 2022. godine za koju je predvidela rast bruto plata od 8,3 odsto, u ovoj godini se računa da će bruto plate u proseku rasti oko 5,5 odsto.

  • GOCA BG

    23.1.2023 #1 Author

    Pa naravno,sama inflacija je i pojela povisicu…

    Odgovori

  • Coka13

    25.1.2023 #3 Author

    Inflacija je mnogo veća nego što se priča, samim tim kao i da nema povećanja plata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...