Najveći pad cena u sektoru prevoza

Inflacija u Hrvatskoj usporila prvi put od jula 2021.

NovacRegion

18.1.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Hrvatskoj usporila prvi put od jula 2021. Inflacija u Hrvatskoj usporila prvi put od jula 2021.
Godišnja stopa inflacije u decembru je usporila na 13,1 odsto, navodi se u saopštenju koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku. Tako je... Inflacija u Hrvatskoj usporila prvi put od jula 2021.

Godišnja stopa inflacije u decembru je usporila na 13,1 odsto, navodi se u saopštenju koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku. Tako je zaustavljen trend ubrzavanja godišnjih stopa rasta potrošačkih cena koji je trajao kontinuirano od jula 2021.

Na mesečnom nivou potrošačke cene su u decembru bile u proseku niže za 0,3 odsto, zahvaljujući padu cena u grupama prevoza za četiri odsto (doprinos padu od -0,59 pp).

Pad u kategoriji prevoza posledica je nižih cena naftnih derivata za lična vozila. Niže su u odnosu na novembar bile i cene odeće i obuće za 2,8 odsto, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,6 odsto, dok su ostale kategorije zabeležile mesečno povećanje cena, piše SEEbiz.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova. Međutim, primetan je pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cena u decembru je u proseku ostvaren u kategorijama hrane i bezalkoholnih pića (+19 odsto), restorana i hotela (+17,1 odsto), opreme za kuću (+16,1 odsto), stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16 odsto), kao i prevoza (+8,4 odsto).

Prema posebnim grupama, cene dobara bile su više 14,9 odsto, a cene usluga 7,9 odsto godišnje.

Postupno usporavanje godišnjih stopa rasta bilo je očekivano, na šta su upućivali i podaci o kretanju potrošačkih cena industrijskih proizvoda, gde je u decembru zabeleženo usporavanje na godišnjem nivou. Posebno je to važno kod kretanja cena intermedijarnih dobara gde je takođe prekinut trend ubrzanja rasta cena što može biti dobar indikator budućih kretanja.

Ipak, u vremenu i dalje visoke neizvesnosti, prevelikog razloga za optimizam još nema budući da će se povišene cene, odnosno dvocifrena inflacija, zadržati i u prvim mesecima 2023. godine. Nakon toga bi ipak trebalo da započne lagana tendencija kretanja stopa prema nižim nivoima.

Međutim, značajan deo inflatornih pritisaka će se zadržati kroz celu 2023. godinu kada se očekuje prosečna stopa inflacije na nivou od preko 7,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.