Najviše poskupeli smeštaj, renta i osnovne životne namirnice

Cene u Crnoj Gori za godinu dana porasle 13 odsto

Region

18.1.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene u Crnoj Gori za godinu dana porasle 13 odsto Cene u Crnoj Gori za godinu dana porasle 13 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u prošloj godini su u poređenju sa 2021. godinom u proseku... Cene u Crnoj Gori za godinu dana porasle 13 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u prošloj godini su u poređenju sa 2021. godinom u proseku bile više za 13 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na isti mesec 2021. u proseku su više za 17,2 odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smeštaja, mleko, sir i jaja, povrće, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu negu, održavanje i popravka vozila, čvrsta goriva i meso”, navodi se u saopštenju, koje prenose Vijesti.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u decembru je u odnosu na novembar 2022. godine zabeležen rast u sektoru restorana i hotela od dva odsto, ostala dobra i usluge -1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva -1,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura po 0,4 odsto, kao i zdravlje 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama: prevoz (2,9 odsto), odeća i obuća (1,3 odsto) i alkoholna pića i duvan (0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...