Iznos rate umanjen hedžing aranžmanom

Ministarstvo Crne Gore uplatiće kineskoj banci 41,19 miliona dolara za auto-put

RegionVesti

17.1.2023 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministarstvo Crne Gore uplatiće kineskoj banci 41,19 miliona dolara za auto-put Ministarstvo Crne Gore uplatiće kineskoj banci 41,19 miliona dolara za auto-put
Ministarstvo finansija Crne Gore uplatiće 21. januara kineskoj Exim banci četvrtu ratu kredita za auto-put u iznosu od 41,19 miliona dolara, potvrđeno je Pobjedi... Ministarstvo Crne Gore uplatiće kineskoj banci 41,19 miliona dolara za auto-put

Ministarstvo finansija Crne Gore uplatiće 21. januara kineskoj Exim banci četvrtu ratu kredita za auto-put u iznosu od 41,19 miliona dolara, potvrđeno je Pobjedi iz resora Aleksandra Damjanovića.

Od toga se na otplatu glavnice odnosi 32,78 miliona dolara, dok je trošak kamata 8,37 miliona dolara. Na ime naknade za nepovučena sredstva za finansiranje gradnje auto-puta Ministarstvo će Kinezima isplatiti 37.120 dolara.

“Sredstva za finansiranje duga po osnovu izgradnje auto-puta obezbeđena su u okviru državnog budžeta. Nakon plaćanja rate, dug prema kineskoj Eksim banci iznosiće 786,86 miliona dolara”, naveli su iz crnogorskog ministarstva.

Iznos rate je, po osnovu hedžing aranžmana zaključenog 2021. godine, umanjen 6,4 miliona dolara.

“Od ukupnog iznosa, ušteda po osnovu kamate iznosi 4,12 miliona evra, a po osnovu glavnice 2,28 miliona evra, uz napomenu da je moguća i blaga promena iznosa do plaćanja u skladu sa važećim kursom na taj dan”, precizirali su iz ministarstva.

Hedžing aranžman, kojim se dug koji država ima prema Kinezima zaštitio od valutnog rizika, sklopljen je 8. jula 2021. dok je na čelu Ministarstva finansija bio Milojko Spajić. On je tada sklopio ugovor sa dve američke banke Merrill Lynch International i Goldman Sachs International, francuskom Societe Generale i nemačkom Deutche Bank.

Foto: Pixabay.com

Hedžingom je smanjena kamata sa dva odsto dolarskog duga na 0,88 odsto evra.

Taj aranžman dogovoren je na 14 godina, međutim, nakon dve godine postoji mogućnost preispitivanja njegovih uslova, što znači da Ministarstvo finansija u julu ove godine može pregovarati nove uslove pod kojima će on biti nastavljen.

Rate za auto-put isplaćuju se dva puta godišnje – 21. jula i 21. januara. Do sada je Kinezima ukupno isplaćeno 116,6 miliona dolara na ime glavnice i kamate. Prva rata od 37,3 miliona dolara plaćena je 21. jula 2021. godine, 21. januara prošle godine isplaćeno je 38,67 miliona dolara, a prošlog jula 40,6 miliona dolara.

Kredit od Exim banke od 944 miliona evra uzet je 2014. godine, dok se ukupan trošak gradnje prioritetne deonice procenjuje na milijardu evra. Dospeće poslednje rate kredita očekuje se u januaru 2035.

Prioritetna deonica auto-puta Bar–Boljare otvorena je za saobraćaj 13. jula prošle godine, godinu nakon što je Kinezima isplaćena prva rata kredita, a tri godine kasnije od plana. Njime je u prvih pet dana od otvaranja prošlo više od 80.000 vozila.

Prema informacijama Pobjede, auto-putem je od 21. jula prošle godine, kada je počela naplata putarine, do 15. januara ove prošlo 1,2 miliona vozila, od kojih je Monteput prihodovao 4,8 miliona evra. Iz te državne kompanije su Pobjedi nezvanično kazali da su planirali 4,4 miliona evra prihoda od putarine, a da su u 2022. naplatili 4,5 miliona evra.

Njihove studije pokazale su da se, od otvaranja prioritetne deonice auto-puta, saobraćaj ka Kolašinu uvećao 20 odsto u odnosu na 2021.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...