uprkos korekcijama, najbrži napredak u odnosu na druge zemlje regiona

Svetska banka snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije

NovacRegion

11.1.2023 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska banka snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije Svetska banka snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije
Svetska banka je u najnovijem izveštaju snizila prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,4 odsto. To je velika razlika u odnosu na... Svetska banka snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije

Svetska banka je u najnovijem izveštaju snizila prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,4 odsto. To je velika razlika u odnosu na junski izveštaj, kada je procena rasta u 2023. godini bila 4,7 odsto.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Globalne ekonomske prognoze, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda prognozira se u 2024. godini na 3,1 odsto. To je 0,6 procentnih poena manji rast nego što je ranije procenjivano.

U najnovijem izveštaju, u koji je agencija Mina imala uvid, navodi se da je crnogorska ekonomija u prošloj godini rasla 5,9 odsto, što predstavlja značajan napredak. Prema ranijoj proceni, njen rast je bio 3,6 odsto.

Kada je reč o zemljama regiona, Svetska banka prognozira da će ove godine rasti Bosna i Hercegovina 2,5 odsto i Srbija 2,3 odsto, Albanija 2,2 odsto, a Hrvatska 0,8 odsto.

Međunarodna finansijska institucija je smanjila svoje prognoze rasta za ovu godinu na nivoe koji se za mnoge zemlje kreću na rubu recesije, jer se uticaj povećanja kamatnih stopa centralne banke intenzivira, ruski rat u Ukrajini ne približava se kraju, a najveće svetske ekonomije stagniraju.

Svetska banka za ovu godinu očekuje rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,7 odsto, što je najmanji procenat od 1993. godine, ako se izuzmu recesije 2009. i pandemijske 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...