Sud doneo presudu u korist Udruženja

Poništena dozvola za izgradnju HE Dabar u Hercegovini

EkologijaRegionU fokusu

30.8.2024 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Poništena dozvola za izgradnju HE Dabar u Hercegovini Poništena dozvola za izgradnju HE Dabar u Hercegovini
Okružni sud u Banja Luci je poništio dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane „Dabar“ Trebinje u okviru projekta „Gornji horizonti“, objavio je banjalučki poslovni portal... Poništena dozvola za izgradnju HE Dabar u Hercegovini

Okružni sud u Banja Luci je poništio dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane „Dabar“ Trebinje u okviru projekta „Gornji horizonti“, objavio je banjalučki poslovni portal Kapital (Capital.ba), prenela je Beta.

Radi se o hidroelektrani snage 160 megavata, koja je deo projekta „Gornji horizonti“, vrednog 338 miliona evra, ugovorenog s kineskom kompanijom Gezhouba Group.

Sud je doneo presudu u korist Udruženja „Resursni Aarhus centar u BiH“ iz Sarajeva, navodeći da odluka o odobrenju izgradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nije bila u skladu s relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, Zakona o zaštiti životne sredine, te Zakona o vodama.

„Ovo je važan korak u zaštiti okoline i očuvanju reka Hercegovine“, naveli su iz „Aarhus centra“.

Pojasnili su da je hidroelektrana „Dabar“ planirana kao deo projekta „Gornji horizonti“, koji bi preusmeravao velike količine vode iz reka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave i Neretve, uzrokujući nepopravljive ekološke štete i ugrožavanje biološkog minimuma ovih reka.

Foto: freepik.com/wirestock

„Ukazali smo na niz pravnih i proceduralnih nepravilnosti“, rekli su u „Aarhaus centru“.

„Aarhaus centar“ se pozivao i na nepoštovanje konvencija o zaštiti reka, čiji je potpisnik i BiH, a koje nalažu obavezno učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču okoline, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

„Takođe, ukazali smo na nepostojanje odgovarajuće procene uticaja na okolinu. Procena uticaja na životnu sredinu, koja je osnov za izdavanje ekološke dozvole, nije bila adekvatno sprovedena, a izdata je pre nego što su potrebni istraživački radovi dovršeni. Ignorisani su međunarodni ekološki standardi“, istakli su iz ovog centra.

Istu tužbu je podneo i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, ali je sud odbacio navodeći da nije prikazao svoj pravni interes da učestvuje u ovom postupku, iako se radi o ekološkom udruženju čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine na nivou BiH.

Oba ova udruženja zasebno su podnela još četiri tužbe za druge građevinske dozvole za HE „Dabar“, pa se očekuje pravni epilog i u odnosu na ove tužbe.

Početak glavnih radova na Hidroelektrani „Dabar“, najavljenom kao najveći projekat te vrste na Balkanu u poslednjih trideset godina, svečano je otvoren prošle godine u junu na području Bileće u mestu Vrijek.

Navedeno je da je vrednost projekta 338 miliona evra.

Elektroprivreda RS (ERS) je prethodno uplatila 92,8 miliona KM da bi se aktivirao kreditni aranžman sa kineskom „Eksim“ bankom, a kineski partneri su zakupili poslovne prostore za radnike i operativu da bi mogli da počnu izgradnju hidroelektrane.

Najavljeno je da je rok za završetak radova 46 meseci, a ugovor za taj projekat potpisan u maju 2020. godine.

Vlada Republike Srpske dala je garanciju za 85 odsto vrednosti ugovora, a ERS uplatila 15 odsto, plus obavezno osiguranje tog kredita koje iznosi oko pet odsto vrednosti kredita, kao i ostale naknade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.