Evropski lideri prihvatili predlog EK

EU otvara pristupne pregovore sa BiH

EURegion

22.3.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU otvara pristupne pregovore sa BiH EU otvara pristupne pregovore sa BiH
Lideri Evropske unije doneli su odluku da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Odluka o otvranju pregovora o članstvu BiH u EU doneta... EU otvara pristupne pregovore sa BiH

Lideri Evropske unije doneli su odluku da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Odluka o otvranju pregovora o članstvu BiH u EU doneta je u četvrtak na evropskom samitu u Briselu na bazi preporuke Evropske komisije.

Predsednik Evrospkog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) objavio je na platformi X da je Savet EU odlučio da otvori pregovore sa BiH. „Vaše mesto je u evropskoj porodici. Današnja odluka je ključni koraak napred na vašem putu ka EU. Sada treba nastaviti naporan rad, kako bi BiH napredovala, kako vaš narod želi“, napisao je Mišel, prenosi N1.

Evropska komisija objavila je prošle nedelje izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u EU.


Na sastanku u decembru prošle godine lideri zemalja EU dali su „zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države preduzele važne korake utvrđene u godišnjem izveštaju EK o proširenju.

Lideri EU izrazili su tom prilikom spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju sa BiH kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo. BiH je podnela zahtev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidata dodeljen joj je u decembru 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...