prvi put od 80-ih godina prošlog veka

Prihod od doprinosa u Crnoj Gori izjednačen sa sumom za isplatu penzija

Region

7.6.2023 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prihod od doprinosa u Crnoj Gori izjednačen sa sumom za isplatu penzija Prihod od doprinosa u Crnoj Gori izjednačen sa sumom za isplatu penzija
Naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje se izjednačila sa sumom potrebnom za isplatu penzija, što je prvi put od 80-ih godina prošlog veka... Prihod od doprinosa u Crnoj Gori izjednačen sa sumom za isplatu penzija

Naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje se izjednačila sa sumom potrebnom za isplatu penzija, što je prvi put od 80-ih godina prošlog veka da je Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) održiv.

Kako pišu Vijesti, a prenosi Mina, u aprilu je naplata doprinosa iznosila 43,5 miliona evra, dok je za isplatu penzija bilo potrebno 43,6 miliona. U maju je od doprinosa naplaćeno 42 miliona evra. Pre 10 godina, u 2013. godini, 58 odsto novca potrebnog za isplatu penzija obezbeđivano je od naplate doprinosa, a u 2019. godini 78 osto.

Država je nedostajući deo novca ranije nadoknađivala Fondu PIO iz drugih budžetskih prihoda, a sada se taj novac može usmeravati za druge potrebe. Država eventualni višak doprinosa od penzijskog osiguranja ne može koristiti ni za kakve druge namene osim za isplatu penzija.

Vlada i Fond PIO u naredna dva dana treba da donesu odluku o redovnom usklađivanju penzija na osnovu rasta zarada i inflacije u prva četiri meseca ove godine, što bi značilo rast penzija od oko 5,5 odsto, ali i u vezi najavljenog vanrednog usklađivanja za dodatnih oko tri odsto.

Prosječna penzija sada iznosi 374 evra i sa ovim povećanjem bila bi veća oko 30 evra. To povećanje penzije bi uvećalo rashode Fonda PIO oko 3,4 miliona evra mesečno.

Naplata doprinosa počela je značajno da raste tokom prošle godine, a rast je nastavljen i u ovoj. Od početka godine do kraja maja od doprinosa za penzijsko osiguranje naplaćeno je 177 miliona evra ili 50 miliona više negu u istom periodu prošle godine, a za 30 miliona više u odnosu na plan budžeta za ovu godinu.

Na rast naplate doprinosa uticali su povećanje zarada i broja zaposlenih, kao i smanjenje sive ekonomije u oblasti rada i isplate zarada. Broj zaposlenih na kraju aprila iznosio je, prema podacima Uprave za statistiku Monstat, 238.000 i 21.000 je veći nego u istom mesecu prošle godine, a 30.000 veći u odnosu na april 2019. godine.

Prosečna neto zarada u aprilu je iznosila 786 evra i 79 evra je veća nego prošle godine, a 275 evra veća u odnosu na isti mesec 2019. godine.

U letnjim mesecima u Crnoj Gori se povećava broj radnika zbog sezone, pa se može očekivati i nastavak trenda povećanja prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...