podrška društvenom preduzetništvu

Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja

InovacijePreduzetnikRegion

1.6.2023 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja
Mladi crnogorski inovatori prijavili su više od 50 ideja za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA). Prijavljivanje je zvanično završeno... Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja

Mladi crnogorski inovatori prijavili su više od 50 ideja za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA). Prijavljivanje je zvanično završeno u sredu.

“U prethodnom periodu, mladima smo obezbedili preko 30 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova, a u okviru njih su imali priliku da se informišu o konceptu društvenog preduzetništva i dobiju smernice kako da kreiraju ideju i prijave se za učešće u SIA takmičenju”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Nacionalna koordinatorka SIA programa u Crnoj Gori, Jelena Kavarić, rekla je da ih raduje činjenica da su mladi širom Crne Gore prepoznali potrebu za rešavanjem velikog broja različitih društvenih problema, o čemu svedoči podatak da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 158 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na njihov veb sajt.

“Ukupno – osmislili su više od 50 ideja, koje će biti razmatrane u daljem procesu takmičenja. Selekciju kandidata će realizovati stručni kadar koji će odabrati deset finalnih timova, koji će dobiti priliku da usavršavaju svoje ideje, ali i i rade na izgradnji ličnih i profesionalnih veština“, poručila je Kavarić.

U periodu od jula do septembra, finalisti će dobiti mentorsku podršku i dodatne programe edukacije, kako bi na što bolji način razradili, ali i prezentovali svoje ideje na nacionalnom i internacionalnom nivou.

“Nakon tromesečnog rada sa njima, takmičari će imati priliku da predstave ideje na ceremoniji dodele nagrada koja će se realizovati u oktobru u The Chedi Luštica Bay hotelu u Tivtu”, navodi se u saopštenju.

Na ovom događaju, biće predstavljena retrospektiva realizovanih aktivnosti, ali i proglašene tri pobedničke ekipe na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost.

Izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 evra, mentorsku podršku i obezbeđen put na SIA Samit, koji se ove godine održava u Beogradu. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Ovaj tim osvaja mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

„Informacije o učesnicima koji su zavredili priliku da uz podršku mentora rade na razvoju svojih društvenih ideja, biće objavljene na zvaničnom veb sajtu SIA, kao i na Instagram profilu sia_montenegro, a svi prijavljeni će dobiti i obaveštenje putem maila o statusu svoje aplikacije“, rekla je Kavarić i ohrabrila sve mlade da nastave da rade na svojim društvenim idejama.

SIA predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...