Jedanaest odsto više nego prethodne godine

Prihod slovenačkog ICT sektora premašio pet milijardi evra

Region

10.7.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prihod slovenačkog ICT sektora premašio pet milijardi evra Prihod slovenačkog ICT sektora premašio pet milijardi evra
Slovenačke kompanije koje posluju u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u 2021. godini ostvarile su 5,06 milijardi evra prihoda od prodaje, što je... Prihod slovenačkog ICT sektora premašio pet milijardi evra

Slovenačke kompanije koje posluju u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u 2021. godini ostvarile su 5,06 milijardi evra prihoda od prodaje, što je 11 odsto više nego prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Preduzeća u ovom sektoru su prošle godine imala više od 32.000 zaposlenih i samozaposlenih, piše SEEbiz.

U 2021. godini broj aktivnih kompanija u ICT sektoru povećan je za pet odsto, na 9.546. Ove kompanije su pre dve godine ostvarile 2,03 milijarde evra dodate vrednosti, što je 17 odsto više nego 2020. godine, pokazuju konačni podaci statističke kancelarija za privredna preduzeća u ICT sektoru 2021. godine.

U posmatranoj godini kompanije u ICT sektoru imale su 32.681 zaposlenih i samozaposlenih, ili sedam odsto više nego 2020. godine. Preduzeća su za plate izdvojila 894 miliona evra.

Među aktivnim kompanijama u ovom sektoru 7.395 se bavilo računarskim programiranjem, konsaltingom i drugim srodnim delatnostima. Reč je o kompanijama koje su ostvarile 1,97 milijardi evra neto prihoda od prodaje i 1,05 milijardi evra dodate vrednosti, što je 52 odsto dodate vrednosti celog sektora.

Ove kompanije su zapošljavale 58 odsto svih zaposlenih i samozaposlenih u ICT sektoru. Njihov broj u ovoj delatnosti povećan je za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Zavoda za statistiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...